11/27/12 22:19
(http://e-vestnik.bg/)

Опозицията в Русия избира умерената риторика

Марш на милионите в Москва
Десетки хиляди се включиха в Марша на милионите, организиран от опозицията в Москва. Демонстрантите скандираха “Путин е крадец”, “Русия без Путин”, “Русия ще бъде свободна”. Митингът прие “Манифест на свободата”. Снимка: ридус

Координационният съвет на опозицията в Русия отложи насроченото протестно шествие в Москва от 8 за 15 декември. Вместо “Марш на милионите”, поредната опозиционна акция ще се нарича “Марш на свободата”, информират централни руски издания.

Печатът коментира заседание на Съвета през уикенда. Опозиционните лидери се разделиха на две групи заради разногласия “кое е по-доброто - да се опитат да повлияят на режима или веднага да пристъпят към неговото сваляне”, пише “Независимая газета”.

Вестникът се съмнява доколко радикално са настроени участниците в руските протестни митинги под наслов “За честни избори”, започнали миналия декември по повод вота за Държавна дума. Акция с умерени лозунги ще събере повече хора, убеден е аналитикът Алексей Макаркин. Според него опозицията трябва да избира - “или да върви след политическия актив с искания за незабавна оставка на (президента Владимир) Путин, или да разширява политическото си влияние”. “Защото обществото като цяло не се радикализира с толкова бързи темпове”, пояснява той.

Съботното заседание подкрепи умерената риторика, отбелязва “Независимая газета”. Изданието цитира три основни лозунга на бъдещия протест, определени от опозиционното ръководство: “Долу диктатурата и репресиите”, “Свобода за политзатворниците” и искане да бъдат преизбрани федералните органи на властта. Според всекидневника е решено “да не се споменава отделно” искането за оставка на Путин. Това искане “се подразбира”, смята Сергей Давидис от Координационния съвет.

Росийская газета” нарича предстоящата акция “поредната разходка” на опозицията и “демонстрация по повод годишнината от началото на масовите протести” в Русия. Няколко опозиционни формирования вече заявиха, че няма да участват в този “марш без милиони и без “Руснаците”, пише правителственият вестник.

Най-многобройното националистическо обединение “Руские” смята да използва проявата за собствена агитация, но няма да вземе участие в шествието, защото не смята протеста за конструктивен. Нито пък партия “Другата Русия”, чийто лидер Едуард Лимонов нарича опозиционния Кординационен съвет “либерални буржоа”. А Сергей Митрохин, водачът на партия “Яблоко” - също извън парламента, по традиция заяви, че не може да застане под едни и същи знамена с комунистите, посочва “Росийская газета”.

Бивш член на партията с мнозинство в Държавната дума “Единна Русия” оглави създадената в събота Казашка партия, която се маскира като комунистическа, пише “Комерсант”. За лидер бе избран вицегубернаторът на Ростовска област Сергей Бондарев. Той заяви, че партията ще брани интересите на казачеството в Русия и ще участва в местните избори догодина, пояснява изданието.

Според него самите казаци възприемат по различен начин появата на новото формирование, а комунистите в Русия смятат Казашката партия за проект, целящ да отслаби компартията, като й отнеме гласове. Със същата цел властта създава и Консервативна партия - “електоратът ни се размива”, коментира Вадим Соловьов, секретар на комунистическия ЦК.

Казаците нямат особени шансове самостоятелно да спечелят изборни постове “още през първата си кампания”, затова Казашката партия ще търси съюзници, прогнозира “Новие известия”.

Съкратеното наименование на Казашката партия - КаПРФ, наподобява съкращението КПРФ на Комунистическата партия на Руската федерация. Това може да внуши на хората, че новата сила ще се използва, само за да отнема гласове от комунистите, коментира Константин Затулин от Съвета по въпросите на казачеството към президента на Русия. Той прогнозира “челен сблъсък” между двете партии, “неизбежна конкуренция и взаимно ожесточаване в споровете”.

За самите казаци “не е много правилно така да се въвличат в политическа борба от самото начало”. Те се представят като хора, които гледат да отмъкнат от комунистите техния наложил се вече бранд, предупреждава Затулин.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване