11/27/12 16:00
(http://www.klassa.bg/)

Финансовите директори у нас оптимисти за ръст на БВП от 3% през 2013 г.

 Финансови директори на фирми у нас са оптимисти, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни през 2013 г. ще бъде около и над 3%. Това сочи проучване на Deloitte сред финансови директори от България и още седем държави от Централна и Източна Европа, представено пред представители на бизнеса в София. Посочената цифра е почти двойно по-висока от прогнозите за показателя в Бюджет 2013 г. и тези на международни финансови институции.

 

Оказва се, че от участващите в допитването над 360 финансови директори на компании от региона, близо 20% от българските проявяват „силен“ оптимизъм, а като цяло нагласата им е за „предпазлив“ оптимизъм. Докато колегите им от Полша и Унгария са песимисти – независимо от по-високия ръст на БВП в тези държави от нашия. „Това означава, че в България запитаните финансови директори знаят нещо повече от тези в други европейски страни, или обратното – нямат достатъчно икономическа информация“, коментираха от Deloitte.

 

Като цяло допитването до финансовите директори от региона показва, че 75-90% от тях предвиждат висока несигурност за финансите на компаниите си през следващата година и затова смятат, че моментът не е подходящ за предприемане на финансови рискове.

 

Специално за България проучването сочи, че основен приоритет за две трети от финансовите директори е свиването на разходите през следващата година, а при половината усилията същевременно ще са насочени и към увеличение на приходите на съответната фирма.

 

Известна тревога буди фактът, че една трета от финансовите ръководители смятат, че кредитите у нас са трудно достъпни и само 11% - че достъпът до външно финансиране е лесен. За останалите 56% пък фирмените заеми са „нормално достъпни“. Това означава, че българският бизнес общо взето няма нагласа за увеличение на съотношението „дълг-капитал“, но мениджърите са „отворени“ за реализирането на добри проекти и излизане на нови пазари у нас и в чужбина, коментираха от Deloitte. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване