12/02/12 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

Египет - ислямистка конституция въпреки протестите

в. Ню Йорк таймс

Бързайки да изпреварят тегнещата заплаха за разпускане на парламента от съдии, назначени от сваления президент Хосни Мубарак, и пренебрегвайки протестите на привържениците на светската държава, египетските ислямисти, които съставиха проекта за нова конституция, го одобриха вчера. Според правозащитни групи и международни експерти текстът е пълен с пропуски и двусмислия.

Този текст изпълнява някои от основните искания на революцията - край на всевластното президентство, по-силен парламент и недопускане на мъчения и задържане без процес. Но наред с това той връща на египетските генерали повечето власт и привилегии, които те имаха в ерата на Мубарак и отхвърля исканията на ултраконсервативните салафити да наложат по-пуритански морални правила.

Но може би по съдържание проектът на конституцията беше по-малко спорен, отколкото контекстът, в който той беше приет. Засилвайки атмосферата на разделение в Египет, приемането на проекта беше очаквано, след като почти всички делегати от светските партии и коптските християни се оттеглиха от комисията, а протестиращите излязоха по улиците.

Отричайки твърденията за разногласия, египетският президент Мохамед Морси, бивш лидер в Мюсюлманските братя, заяви в телевизионно интервю вчера, че ще свика почти незабавно референдум за конституцията, за да ускори края на хаотичния политически преход в Египет. Морси нарече този преход “трудно раждане от утробата на стара нация”.

“Ние ще излезем от това безизходно положение, прегръщайки се един друг”, каза Морси.

Мохамед ел Барадеи, опозиционният лидер и бивш дипломат от ООН, обаче сравни проекта на конституцията с тези, които бившите авторитарни египетски управници прокарваха в избраните с измами и фалшификации парламенти. “Тази конституция няма да оцелее”, заяви той.

Коптската църква, чийто последователи са около 10 процента от всички египтяните, инструктира своите представители в комисията да бойкотират вота. Един от нейните представители заяви, че конституцията представлява само ислямистите, които са я изготвили. “Това не е конституцията на Египет”, посочи пред официалния в. “Ал Ахрам” Камел Салех, преговарящият от Коптската църква.

Но независими анализатори заявиха, че прибързаният начин, по който беше изготвена конституцията, ще доведе до повече проблеми, отколкото която и да е идеологическа програма.

Вместо да започнат от нула и да извлекат поука от опита на други страни, притисканите от крайните срокове автори на новия основополагащ акт преправиха на бърза ръка съществуващата конституция, без да се опитат да внесат радикални проблеми в нито една област, казва Зиад ал Али, който следеше работата на комисията от името на Международния институт за демократична и изборна помощ, неправителствена организация, базирана в Швеция.

По въпроса за мястото на ислямския закон в египетското правосъдие, комисията остави непроменен отдавнашният член в началото на документа, по силата на който египетското законодателство е базирано на принципите на ислямския закон.

Но в опит за компромис между ултраконсервативаторите и техните либерални опоненти, проектът за конституция съдържа и нов член, дефиниращ тези принципи в съответствие с реномираните школи на сунитската мюсюлманска мисъл.

Някои либерали изразиха опасения, че консервативните ислямски съдии и законодатели в крайна сметка ще използват новата клауза, за да тласнат Египет надясно. Но либералите, които подписаха компромисния вариант, казват, че формулировките в него са достатъчно широки, зае да дадат на съдиите база за защита и на индивидуалните права.

Египетските генерали, които взеха властта след свалянето на Мубарак и я преотстъпиха на Морси едва през август, запазват много от прерогативите си. Министърът на отбраната ще бъде избиран от офицерите. Въоръжените сили ще бъдат изолирани от парламентарния надзор и специален съвет, който включва висши офицери ще следи военните дела и бюджета за отбраната.

Военните ще запазят и възможността си да съдят цивилни във военни съдилища, ако са обвинени, че вредят на въоръжените сили. По въпроса за индивидуалните права конституцията е пълна бъркотия. Вярващите от трите религии на Авраам - исляма, християнството и юдаизма - получават ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване