12/02/12 13:42
(http://www.klassa.bg/)

Маргарита Попова: Не искам да чувам за смъртно наказание!

За смъртно наказание никога не бих искала да се говори, никога не бих искала да чувам - нито като личност, нито като държавник. И срещу смъртното наказание бих застанала, ако трябва и срещу целия свят. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в предаването „Неделя 150” на БНР. От разговора стана ясно, че г-жа Попова неслучайно е повдигнала през отминалата седмица темата за отпадането на присъдата "доживотен затвор без право на отмяна". Вицепрезидентът посочи, че това предложение, този възглед е нейна последователна политика още от времето, когато е работила като прокурор. Попова припомни, че в края на 2009 година,  в рамките на механизма за сътрудничество и оценка, е поела и изпълнила като свой ангажимент създаването на работна група, която да работи по проект за нов Наказателен кодекс.
Един от акцентите беше да бъде осъвременена системата на наказания, тоест - да помислим какви по вид наказания ще заложим в новия НК и как ще бъдат съразмерни, обясни Маргарита Попова. Тя допълни, че работната група е предложила да отпадне наказанието "доживотен затвор без замяна".
Никъде в друга държава няма Наказателен кодекс или закон, в който да има посочено два пъти наказание "доживотен затвор", каза Попова. - Ние имаме два пъти наказанието "доживотен затвор" – веднъж със замяна и без право на замяна. Маргарита Попова изтъкна, че разбира хората, разбира обществото, разбира техните претенции, но дебатите по темата не могат да останат в рамките на хуманното и емоционалните нагласи. По думите на Попова, става дума преди всичко за регулацията на българското законодателство. „Двукратното присъствие на доживотна присъда в Наказателния кодекс е нещо, за което България може да бъде съдена в европейските структури и има опасност съдът за правата на човека в Страсбург да произнесе поредните осъдителни присъди срещу България”, посочи вицепрезидентът.
Когато се избират личности на високи постове летвата трябва да бъде изключително висока, коментира още вицепрезидентът Маргарита Попова. Според нея, летвата се вдига високо не само от процедурите, дори да са приети за брилянтни – нужни са умения процедурите да бъдат приложени достолепно от достойни хора; нужно е да бъдат номинирани разпознаваеми личности, с принос към обществения и държавен живот.
Необходими са личности с желание да водят, да правят политики, да ръководят хора и същевременно да не правят компромиси в личен интерес, нужни са ни хора, които доказват, че могат да работят повече и по-задълбочено в обществен интерес, посочи вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя каза още, че не е сега времето да се поставя въпросът за промяна в Конституцията, с която да бъдат увеличени правомощията на президента.
Няма нужда от увеличаване правомощията на президента, изтъкна Маргарита Попова. Според вицепрезидента, в края на мандата ще бъде направено обобщение добре ли работи Конституцията, разработена ли е добре, има ли какво още да се иска от основния закон.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване