12/02/12 22:04
(http://e-vestnik.bg/)

Новият статут на Палестина в ООН - какво следва

193-членното Общо събрание гласува резолюцията за повишаване на статута на палестинската автономна власт в държава-наблюдател нечлен на ООН със 138 гласа за, 9 против и 41 въздържали се. Сред деветте държави, гласували против, “Комерсант” откроява по-специално САЩ и Израел.

В Израел нарекоха резолюцията “безсмислена и с нищо непроменяща реалностите на място”. Външният министър Авигдор Либерман заяви пред държавното рускоезично радио РЕКА, че Израел се готви да наложи “много и много осезаеми” санкции на Палестинската автономна власт.

“Реакцията ни ще бъде твърде ефективна. Тя не трябва да е гръмогласна (…) Не е в наш интерес, не сме и свикнали да тресем въздуха с юмруци. Трябва да се действа без излишен шум, но ефективно”, каза Либерман, цитиран в изданието. Резолюцията бе разкритикувана и от САЩ, по-специално от посланичката им в ООН Сюзан Райс и от държавния секретар Хилари Клинтън, напомня “Комерсант”.

Според Вашингтон признаването на Палестина за държава-наблюдател в ООН ще предизвика отказ от всички предишни договорености, включително от споразумението за създаване на Палестинската автономна власт, подписано в Осло през 1993 г., отбелязва вестникът.

Израел няма да анулира нито едно споразумение с палестинците в отговор на гласуването в ООН, заяви обаче вчера преди вота Игал Палмор, говорител на външното министерство.

Същевременно “Вашингтон вече заплаши Палестина да спре потока от финансова помощ”, пише “Московский комсомолец”. Вестниците припомнят и ответни мерки, обещани от Ерусалим - да спре да събира мита и данъци за палестинската администрация и да анулира разрешения за работа в Израел, издадени вече на палестинци.

Руският експерт Шамил Султанов изрежда пред “Московский комсомолец” някои “плюсове”, които съзира в резолюцията на ООН. “Престъпленията, извършвани сега от Израел, който си позволява без никакви мотиви да убива прицелно едни или други палестински лидери (…), ще бъдат под прицела на международни съдилища, по-специално на съда в Хага”, казва той.

Промяната в статута на Палестина обаче няма да помогне съществено за уреждане на конфликта с еврейската държава, “защото механизмът на това уреждане лежи във взаимоотношенията между много страни, вътрешната ситуация в Израел, в израелския елит”, добавя аналитикът. Сегашните действия на Палестина са “стъпка назад или встрани”, заявява Алекс Селски, съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Израел не е против създаването на палестинска държава, но трябва на първо място да му се гарантира сигурност в новите условия. “Освен това Палестина ще трябва да признае, че Израел не е само една държава сред многото, а национален дом на еврейския народ. И всичко това (…) може да се реши само в рамките на преговори, за каквито призоваваме палестинците”, казва израелският представител.

Движението Хамас нарича “победа” резолюцията на ООН за Палестина. Хората из палестинските територии посрещнаха новината с възторг, а на места бойците дори стреляха във въздуха, за да отбележат събитието, пише “Комсомолская правда”.

В близко време Палестина няма да успее да получи статут на пълноправна членка на ООН, прогнозира електронният вестник “Експерт”. Въпросът трябва да бъде решен от Съвета за сигурност на световната организация, където постоянните членки имат право на вето. И няма съмнения, че САЩ ще наложат вето в случая, обяснява изданието.

Москва подкрепи решението на Общото събрание на ООН, дало на Палестина статут на държава нечленка - наблюдател, изтъква “Комерсант”. Автономна Палестина получи не само признание на своята държавност, но и нови практически възможности - достъп до редица институции на ООН и право да сезира Международния наказателен съд с искане да задължи Израел да освободи окупираните територии, посочва всекидневникът.

Още по темата: Дипломатическа победа за палестинците и удар за САЩ

Вотът бележи дипломатически пробив за палестинския президент Махмуд Абас и може да повиши рейтинга му след седмици, през които той беше засенчен от Хамас в конфликта ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване