02/20/11 23:34
(http://e-vestnik.bg/)

Последствията от гоцевизма и боковизма или какво става с “Труд” и “24 часа”

Лигав възхваляващ очерк в съботния брой на “Труд” за банкера Цветан Василев от Валерия Велева. Толкова място в един вестник не се отделя току-така. Василев е банкерът, който даде пари на Делян Пеевски да купи няколко вестника и телевизии. Статията за него показва тежненията на новия издател на “Труд” и “24 часа”.

“Дано не са гоцевисти, както Тошо и Венелина. Гоцевизмът на двата вестника, прославящ Гоцевщината в нашата страна, ги доведе почти до дъното” – така беше изразил незнаен читател мнението си по повод назначаването на нови главни редактори на “Труд” и “24 часа”. Читателят е пропуснал да добави и Боковизма – тоест дългогодишното лигавене с Генерала, Бойко, кмета, градоначалника и др. всевъзможни синоними на Борисов. Докато накрая той стана премиер и вестниците любовно продължават да го наричат от време на време Генерала.
Това са двата вестника, които в един и същи ден пускаха по 3 снимки на Борисов по страниците си – от първа до спортните – и слагаха по 5 статии и информации за него. Такова чудо не е било и при Тодор Живков.

Подобно лигавене, снимки, прислужване и обслужване с всички екстри, “Труд” и “24 часа” предлагаха години наред и на Георги Първанов, който си спечели прозвището Гоце. Впрочем, тези два вестника спестиха псевдонима му, излязъл от папките на Държавна сигурност и така внимателно замазаха темата за агентурно минало на президента, че не случайно дадоха повод за подигравките за “Гоцевизъм” и “Гоцевизация”.

И какво следва сега?

Новината за смяната на главните им редактори не се посрещна с радост, поне ако се съди от форумите из интернет.
Ето още малко показателни коментари:

“Тези две издания се компрометираха толкова много през последните 20 години, че едва ли някой ще е в състояние да ги спаси”

Първите страници на в. “24 часа” в три поредни дни на 23,24 и 25 януари. На 26 януари отново има голяма снимка на Борисов на първа страница - заедно с канцлерката Ангела Меркел. За разлика от вестниците на Делян Пеевски, “24 часа” набляга на едрите планове на Борисов. Това е слагачество и пропаганда от най-елементарен тип. Снимка: e-vestnik

“Нови главни или гладни редактори?”

“Няма прошка за двата парцала. Щом се списват с името “24 часа” и “Труд” , да умиргат бавно и мъчително.”

“Наистина, двата вестника омърсиха прехода, разбиранията ни за свободна преса, омаскариха почтени политици…”

Да, за двата вестника има такива мнения. Напълно противоположни на тези на издателите им и на досегашните им главни редактори, които твърдят, че те са най-авторитетните и най-тиражните.

Години наред се смятаха за такива, но в момента живеят със спомени. Представата за двата вестника е по-скоро по инерция. Вече не са нито най-тиражните, нито най-авторитетните. Това че всички са чували за “Труд” и “24 часа” и някога са ги чели, заблуждава, дори в анкети за доверие.

Че с двата вестника е настъпила криза си личи не само по тиражите. Ако всичко беше наред, никой нямаше да сменя двамата главни редактори и да обявява конкурс за нови. И докато Тошев, досегашният шефа на “Труд”, все пак е в пенсионна възраст, Венелина Гочева, главната редакторка на “24 часа” до неотдавна, е още далеч от пенсия. Какъв е мотивът да я махнат? Никой не казва. Както никой не каза защо махнаха по-предишния главен редактор на “24 часа” Валери Найденов.

Някой ще се зачуди защо е толкова важно да се ровим в бельото на вестниците. Важно е. Тези два вестника и случилото се с тях през годините са показателни за олигархичните тенденции в обществото и за безсрамното ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване