12/02/12 15:49
(http://www.klassa.bg/)

През септември очакваме ОВОС за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

 През септември трябва да имаме окончателен доклад за оценката по ОВОС за изграждането на нов 1000-мегаватов реактор в атомната централа в Козлодуй. Поискали сме в договора да се включат и всички забележки, които министърът на околната среда и водите на Румъния е поискал от нас. Това каза изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов в неделя пред БНР. В договора са предвидени и обществени обсъждания в 100-километровата зона около VІІ блок, включително в Румъния.

Преди МС да вземе решение за строеж на VІІ блок, трябва да минат три ключови събития – да се направи предпроектно проучване, геоложко проучване и избор на площадка, да се направи оценка въздействието на околната среда, сподели той и допълни, че трите договора вече са сключени.

За 25 години от основаването си V блок в АЕЦ Козлодуй е произвел над 13 млн. мвт./ч електроенергия. В момента блоковете работят на пълна мощност. Мисля че са едни от най-сигурните в Европа.  В последните 10 години за сигурността им са вкарани половин милиард евро. Това каза пред БНР в неделя директорът на АЕЦ Козлодуй Валентин Николов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване