12/03/12 15:00
(http://www.klassa.bg/)

Д. Добрев: Приходите от концесии тази година скочиха на 180 млн. лв.

Приходите от концесии през 2012 г. са 180 млн. лв., докато през 2010 г. са били едва 40 млн. лв. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на проведената в София Седма годишна среща на бизнеса с правителството. По думите му, това се дължи на реформата в сектора - създаване на единен орган за подземните богатства. Създадохме заетост - в момента секторът представлява над 5% от БВП и осигурява заетост на 300 000 души, поясни Добрев. Делян Добрев отбеляза, че по ОП „Конкурентоспособност” са сключени 492 договора с малки и средни предприятия от май тази година до днес. Договорите са на стойност 700 млн. лв. безвъзмездна помощ.

Стартирахме програмата енергийна ефективност и там имаме ресурс от общо 300 млн. евро, припомни Добрев. Третата реформа, която все още не е дала плодове, е идеята за преместване на държавната администрация, каза още Добрев.

През следващия програмен период предвиждаме с евросредства от оперативните програми да се финансират не всички, а главно някои сектори на икономиката, които са приоритетни за страната ни. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на проведената в понеделник в София Годишна среща на бизнеса с правителството. По думите му, един от секторите с „потенциал“ са иновациите. Затова идеята е по ОП „Конкурентоспособност“ през следващия програмен период (2014-2020 г.) вместо да се определят областите, по които може да се кандидатства с проекти, на спечелилите фирми да се раздават ваучери, с които те да финансират свой иновативен проект по избор. Като приоритетен сектор Добрев определи и повишаването на енергийната ефективност, както и инвестициите в продукти с висока добавена стойност. Според икономическия министър би трябвало да се подпомагат фирмите които изнасят, като за предпочитане е това да са готови продукти, а не суровини.

В тази връзка Добрев изказа становище, че държавата трябва да създаде структури, които да подпомагат иновативните фирми и тези, произвеждащи стоки за износ. Министърът препоръча на бизнеса да разшири износа си и на други пазари извън ЕС, за страни като Китай, които и по време на икономическата криза в Европа отбелязват икономически ръст.

Министърът на финансите Симеон Дянков също изтъкна значението на това да се подпомага бизнесът за излизане на нови пазари и развитието на България като туристическа дестинация. Дянков даде за пример с Италия, където туризмът формира около 15% от БВП. „Фокусът ни е върху археологията, върху музеите, върху спортните съоръжения”, каза Дянков, като посочи, че до края на 2013 г. в Пловдив се планира да се открие втората най-голяма спортна зала в България, за да се развие страната и като туристическа дестинация за спорт.

Дянков очерта седем основни приоритета, които са важни в следващите месеци. Първият от тях е да имаме изпълним бюджет. Вторият е правителството да се разплаща навреме - към момента дълговете на държавата към фирмите са 135 млн. лева, а неразплатеният ДДС - 210 млн. лева. А дълговите на общините към бизнеса, предимно строителния, са 171 млн. лв. Третият и четвъртият приоритет са да се намали бюрокрацията и да се подпомогне излизането на чужди пазари на българския бизнес. Туризмът, вкл. спортният, е приоритет номер пет. Шестият важен приоритет, който открои финансовият министър, е да се стимулира администрацията да работи добре с бизнеса. Министрите да декларират каква визия имат за ресорите си и какво биха направили, ако запазят постовете си, Симеон Дянков определи като седми приоритет.
Изграждането на модерна икономика трябва да е тотален приоритет, каза от трибуната на форума президентът Росен Плевнелиев. Той напомни, че през 80-те години на миналия век България е била водеща във важни области и е произвеждала 20% от световното производство на електрокари и мотокари. Президентът поясни и какво е имал предвид при наскоро даденото си изявление, че очаква до 2020 г. около 45 млрд. евро инвестиции у нас. Близо половината от посочените средства ще дойдат от еврофинансиране (вкл. и за земеделие) от настоящия и следващия програмен период (2014-2020 г.). Освен това очакванията са за около 12 млрд. евро чужди инвестиции до 2020 г., както и средства за капиталови разходи от държавния бюджет. Плевнелиев за пореден път изтъкна значението на въвеждането на електронното правителство, което ще спести средства на бизнеса и гражданите и ще намали корупцията у нас.

Някои представители на бизнеса обаче не бяха оптимистично настроени относно състоянието на икономиката ни. Те обясниха, че „като цяло икономиката не върви добре, хората и бизнеса са посърнали“. Предприемачи изказаха и мнение, че по ОП „Конкурентоспособност“ се кандидатства „изключително трудно“.

Социологът Иван Кръстев по време на форума пък открои като като проблеми повишаването на външния дълг на страната, недобре работещата съдебна система, притежанието на някои медии от неизвестни собственици и др.
 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване