12/04/12 16:03
(http://www.klassa.bg/)

БСК иска президентът за сезира Конституционния съд за такса "смет"


Българската стопанска камара (БСК) отправя с писмо молба към президента Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на чл. 67 ал.2 от Закона за местните данъци и такси, съобщиха от организацията. Искането е част от действията на БСК в посока премахване на порочната практика таксата за битови отпадъци да се определя според стойността на имотите или активите, а не на база количество генерирани отпадъци, каквато е европейската и световна практика.

В мотивите си БСК уточнява, че посоченият текст от закона противоречи на чл. 141 ал.4 от Конституцията на Р България, според който „общинският съвет определя размера на местните такси по ред, определен със закон“. Конституцията изисква законът да определи изчерпателно реда за определяне на таксите, а общините да определят само техния размер, коментират от БСК. В същото време, атакуваният чл. 67(2) създава възможност за заобикаляне на това конституционно изискване, като разрешава на местната власт да определя базата за начисляване на таксата, „когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци“, се казва още в мотивите.

БСК за пореден път акцентира върху факта, че чл. 67(2) от ЗМДТ създава условия за деформиране характера на таксата и превръщането й във втори имотен данък, при положение че таксата се определя на база данъчната оценка на имотите или тяхната отчетна стойност.

В писмото до Президента БСК изразява очакванията на бизнеса за определяне на таксата за битови отпадъци според тяхното количество, каквато е практиката във всички европейски страни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване