12/04/12 08:22
(http://www.klassa.bg/)

Китай се готви да отглежда зеленчуци на Марс

Китайските астронавти се готвят да отглеждат зеленчуци на Марс и Луната, след като изследователите успешно са завършили предварителни тестове в Пекин, съобщи официална китайска медия, цитирана от АФП.
Четири вида зеленчуци са отглеждани в „система за поддръжка на екологичен живот” - 300-метрова кабина, която ще позволи на астронавтите да развият собствени запаси от въздух, вода и храна, докато са на космически мисии, съобщи агенция Синхуа.
Системата, която разчита на растения и водорасли, „се очаква да бъде използвана в извънземни бази на Луната или Марс”, гласи материалът.
Участниците в експеримента може да използват отглежданите свежи зеленчуци за храна, съобщи Денг Йибинг, изследовател в китайския Център за изследвания и тренировки на астронавтите.
„Китайските космонавти в бъдеще може да си отглеждат пресни зеленчуци и запаси от кислород чрез градинарство в извънземните бази”, посочва агенцията, като добавя, че този експеримент е първият от рода си в Китай.
Китай по-рано съобщи, че ще приземи изследователско оборудване на Луната за пръв път следващата година, като част от амбициозната космическа програма, която включва дългосрочен план за пилотирано кацане на Луната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване