12/04/12 14:00
(http://www.klassa.bg/)

Обама: България се очертава като лидер на Балканите

„България се очертава като лидер на Балканите. Надяваме се с български усилия борбата за интегриране на тази част от света да продължи“, заяви президентът на САЩ Барак Обама, приемайки българския министър-председател Бойко Борисов в Овалния кабинет на Белия дом по време на еднодневното му официално посещение на 3 декември. На разговора присъстваха също вицепремерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, външният министър Николай Младенов и военният министър Аню Ангелов.
„И преди сме разговаряли с г-н Борисов, той е изключително ефективен световен лидер“, подчерта президентът Барак Обама в изявлението си преди срещата, цитирано от пресслужбата на Министерски съвет. По думите му между САЩ и България съществуват здрави връзки, а страната ни е изключителен съюзник и партньор за американското правителство. „Искам да благодаря за силното партньорство на България в НАТО, а също така да изразя благодарността си за българската подкрепа, изключително силна в Афганистан. Ние имаме много силно сътрудничество и в областта на наказателните разследвания, правоохранителната и правоприлагаща област, а също така в борбата с тероризма“, допълни американският държавен глава. Той изрази своята благодарност за усилията на България при разследването на трагичния терористичен акт на летище „Сарафово“ през юли и похвали работата на специалистите. Обама подчерта, че доброто сътрудничество между България и Съединените американски щати не се основава само на взаимодействие в областта на сигурността. „България е модернизираща се държава, в което министър-председателят Бойко Борисов лично участва и насърчава реформите в името на добро прозрачно управление. От своя страна Бойко Борисов поздрави президента Обама за преизбирането му и поднесе благодарността на българския народ за загрижеността и съчувствието след атентата на летище „Сарафово“. Министър-председателят изтъкна доброто сътрудничество между двете страни в областта на борбата с организираната престъпност и тероризма. Той подчерта, че българската икономика е стабилна, страната ни е с нисък дълг и нисък бюджетен дефицит. Премиерът изрази убеденост, че страната ни ще успее да постигне диверсификация в сферата на енергетиката. Въпросът за отпадането на визите за български граждани и социалното осигуряване за сънародниците ни, постоянно пребиваващи в САЩ, също беше засегнат от министър-председателя по време на разговорите с президента Барак Обама. Но американският домакин изтъкна, че страната ни трябва да лобира пред Конгреса на САЩ, който взема решението за отмяна на визите.
Пред TV 7 Бойко Борисов посочи, че е изразил желание следващата среща на американския президент с източноевропейските лидери да бъде в София и е поканил Обама да посети България през втория си мандат. На срещата в Белия дом Обама отново пропуснал факта, че българският премиер няма първа дама и й пратил поздрави. При предишната визита на Борисов в САЩ Мишел Обама специално пожелала да се запознае с половинката му, защото установила, че го облича със същите костюми и вратовръзки като тези на съпруга й.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване