12/04/12 09:05
(http://radiomilena.com/)

Почитаме Света Варвара

varvara 222x300 Почитаме Света ВарвараНа днешния ден Българската православна църква почита паметта на света великомъченица Варвара. Светицата живяла по времето на император Максимиан, в гр. Илиопол. Заради вярата си в Бога, тя претърпяла мъченическа смърт от ръката на собствения си баща.

В народните представи Варвара и сестра й Сава, чествана на другия ден, са двете сестри на св. Никола. От тях Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола на 6 декеври, затова се казва: „Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава“.

Широко разпространено е поверието, че Света Варвара е покровителка на детските болести (и на шарката). За здраве и за омилостивяване на болестите жените месят пресни погачи, приготвят и обредно вариво и го раздават.

На този ден имен ден празнуват: Варвара, Варя, Варадин.

 Почитаме Света Варвара

bookmark Почитаме Света Варвараsvejo Почитаме Света Варвараgoogle Почитаме Света Варвараdelicious Почитаме Света Варвараstumbleupon Почитаме Света Варвараfacebook Почитаме Света ВарвараСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване