12/04/12 16:05
(http://www.klassa.bg/)

„Региони в растеж“ ще бъде името на програмата за регионално развитие през периода 2014-2020 г.

Оперативна програма „Региони в растеж“ ще бъде името на програмата за регионално развитие 2014-2020 г. Това съобщи във вторник министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на 11-тото заседание на Комитета за наблюдение на ОПРР. Избраният слоган е „За едно по-добро място за живеене“ допълни тя.
Ръководителят на отдел „България“ в Генерална дирекция „Регионална политика“ на Европейската комисия Реналдо Мандметс отчете като голям успех за страната ни, че тя е една от четирите без спрени средства от европейските фондове. Той отбеляза повишеното качество в изпълнението на проектите, но препоръча да продължи работата по подобряване на административния капацитет, особено на бенефициентите. Според него предварителната подготовка на интегрирани проекти, които ще се изпълняват през периода 2014-2020 г. е добра концепция, която ще донесе положителни резултати.
Към 15.11.2012 г. са сключени договори за безвъзмездна финансова помощ за 2,822 млрд.лв. или 90,12% от бюджета на ОПРР (3,131 млрд.лв.), беше отчетено на днешното заседание. С тях се финансират 984 договора. Разплатените средства по тях са общо 1,045 млрд. лв.
Като успешна бе определена и инициативата JESSICA, която се финансира чрез принципа на финансовия инженеринг. Той ще бъде един от ключовите механизми за разпределяне средства през новия програмен период, каза още регионалният министър.
Според Павлова предизвикателство за нас продължава да бъде разплащането. Тя призова за по-голяма активност в работата по проектите, за да няма такива, които не могат да се изпълнят и да се наложи да връщаме пари на Европейския съюз.
От освободени средства по програмата е формиран общ ресурс от 180 лв. за финансиране на схема „Зелена и достъпна градска среда“, съобщи министър Павлова. Средствата, които ще се освобождават от тук нататък ще се пренасочват към схема “Подкрепа за ограничаване и предотвратяване на рисковете и щетите при пожари в градските агломерационни ареали”, с конкретен бенефициент Министерството на вътрешните работи, до формиране на общ ресурс в размер на 95,8 млн. лв., каза още тя.
В рамките на Приоритетна ос 5 “Техническа помощ” от програмата се пренасочва финансов ресурс в размер на 12,5 млн.лв. към Операция 5.3
Още през 2013 г. ще можем да започнем преговорите с Европейската комисия за ресурс от 2 млрд. евро, който се надяваме да получим през следващия период, допълни министърът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване