12/07/12 05:38
(http://www.klassa.bg/)

Частна фирма от САЩ се готви за полети до Луната

Частна компания от САЩ работи по проект на стойност 1,4 млрд. долара за изпращането на двама души до Луната, предаде Би Би Си. Фирмата
"Golden Spike" възнамерява да използва наличните ракети и модули за приземяване и се надява да осъществи първия си полет до спътника на Земята преди края на десетилетието.

"Golden Spike" е една от многото частни компании, които се надяват да последват успеха на "Space X", която закара товарен кораб до Международната космическа станция. Компанията е пълна със знаменитости от американската космическа програма НАСА. Неин шеф е Алън Стърн, бивш заместник- шеф на НАСА, по чиито думи "Golden Spike" ще предоставя своите услуги на чужди правителства – напр. Република Южна Африка, Южна Корея или Япония, като се надява възможностите, които ще предложи, да събудят интерес по света. Освен Стърн във фирмата са още: Джери Грифин, който беше шеф на полетите по времето на програмата "Аполо", бившият командир на совалка Бил Ричардсън, режисьори от Холивуд, както и бившият спикер на Камарата на представителите и ентусиаст по космическите изследвания Нют Гингрич.
САЩ бяха първата страна, изпратила екипаж от астронавти на Луната през 60-те години на миналия век, но високите разходи по пътуването и промяната на приоритетите в космическите изследвания не позволиха втора лунна мисия. Президентът Обама блокира плановете на НАСА за пътуване до Луната с довода "ние вече сме били там". По думите на Стърн "Не е важно да си първи, важното е да се присъединиш към клуба".
Компанията се надява да извърши 15-20 полета до спътника на Земята.
Астрономът от Харвардския университет Джонатан Макдауъл обаче е скептик по отношение на успеха на начинанието както на "Golden Spike", така и на други частни компании по света, предаде АП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване