12/11/12 23:17
(http://www.klassa.bg/)

Въвлякоха „различните ученици” от Класическата гимназия в пошъл сценарий за разправа

5 декември 2012 г. – около 140 ученици от Националната гимназия за древни езици и култури “Св. Константин-Кирил Философ” (НГДЕК) се подписаха в писмо до директора Мариела Папазова, с което се противопоставят на опитите за отстраняване на учителя им по литература Анета Иванова.
От известно време атмосферата в смятаната за най-елитна гимназия в България замяза на таза в селска кръчма преди зазоряване. Повод стана кампанията за уволнение на преподаватели и то баш тези, които от години безвъзмездно ходят и преподават през уикендите в Босилеград на младите ни сънародници в изгнание, които искат да следват в български университети. А именно историкът Митко Делев – вече уволнен дисциплинарно и водещ дело срещу това, и литераторът Анета Иванова – Стоянчова. Дамата потърси смислени обяснения и проверка на „постъпилите” оплаквания срещу нея, но наместо това получи перверзен удар – в ежедневник с тираж 140 хиляди бе изтипосана на първа страница (при това илюстрирана с крадена снимка) под заглавие „Учителка пробутва сексмемоари на ученици”.
   Голям грях е в манипулацията на междуличностни, кариеристични, политически ... и коквито щеш мръснишки отношения на „големите”, да въвличаш млади хора, които са на границата между деца и възрастни и точно се изграждат като личности. Е те това се случи с възпитаниците на Класическата гимназия – „които винаги са били различни от своите връстници”, както ги охарактеризира новият им директор Мариела Папазова преди два месеца пред министъра на просветата Сергей Игнатов и министъра на културата Вежди Рашидов при честването на 35-тата годишнина от създаването на НГДЕК.

Ойде ли си авторитететът  на Класическата гимназия!?

Медията, която на 30 ноеври 2012 г. изля помията върху учителя по литература с 25 години стаж Анета Иванова „Учителка пробутва сексмемоари на ученици” се позова на твърдение на директор Папазова, че сигналът бил в подписка от 51 ученици.

В последствие пред Нова телевизия всички „подписали”, включително и г-жа Папазова признаха, че не са чели „инкриминираната” книга „Глас” на Анета Иванова. Това не е сторил и авторът на публикацията, но омията се изля на първа страница...
Преразказът й е излишен, тъй като получи предостатъчна гласност – от 140 000, ако е вярна фукнята на издателите.

Предлагаме ви възмутеното отношение на друга част ученици, което те внесоха на 5 декември при директора на НГДЕК, а на Никулден ще представят и на министъра на културата Вежди Рашидов, на когото пряко е подчинена Класическата гимназия.

Младежите не желаят да бъдат въвличани в сценарии за саморазправа, а да могат пълноценно да довършат подготовката си за матури и кандидатстудентски изпити по литература с преподавателя Анета Иванова, с която от четири години са влезли в ритъм на дискусия и промисъл. За информация – последният випуск на педагога Анета Иванова на матурата по български език и литература е постигнал среден успех 5.59!

До Директора на НГДЕК „Константин Кирил Философ“


ПИСМО
от ученици от ХІІ клас

Уважаема госпожо Директор,

С настоящото писмо ние, ученици от ХХХІІ випуск на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“, изказваме становище, различно от това, което съвсем наскоро резултира в отстраняване на преподавателката ни по литература г-жа Анета Иванова. Недоволство на ученици и техните родители подтикна директора да предприеме действия по нейното остраняване, едновременно с това по назначаване на нов учител. Учебният процес по литература беше нарушен само в един ден – вторник, 20 ноември – и веднага бе възстановен на следващия, вече със заместващия преподавател. Привидно загубеният учебен час не би бил от значение, би могъл лесно да се компенсира. Но ние недоумяваме как точно би станало това, ако не за наша сметка при създалите се обстоятелства, а именно: в последната година от гимназиалното ни обучение да трябва да свикнем с нов преподавател и неговите методи. Преходът¸ касаещ се за предмет като математика, физика, дори (западен) език, не би бил тежък, затормозяващ, а би изисквал просто моделиране на парадигмите в нашето учене. Да, това зависи от същината на предмета и естествено нещата се задълбочават, щом стане дума за хуманитарна дисциплина. Ние поддържаме тезата, че изучаването на предмет с хуманитарно съдържание е диалог и нищо по-малко от диалог. То не е свикване с учител и неговия стил, то е общуване, разговор; не пригаждане, а разбиране.

Учителят намира път към своите ученици, както и те към него, за да се оформи среда, подходяща за знание.

Учениците, които застават зад тази позиция, не искат анализът на произведението да им бъде продиктуван в рамките на часа, за да могат след това те да приложат всичко директно на държавния зрелостен изпит. Ние вече имаме основите и дори смеем да кажем алгоритмите за анализ на художествен текст, имаме сензорите, които успяват да ни насочат към важното, умеем да четем критически и всички тези знания сме придобили през предходните четири години в часовете по литература с г-жа Иванова и именно това ни кара да заявим, че ще бъдем отговорни за висок резултат на ДЗИ по Български език и литература след броени месеци.

Едно от най-големите ни възражения отностно ситуацията е, че преподавателката ни по литература бе премахната, без да се проведе какъвто и да било диалог между всички ученици от випуска, съответната преподавателка и директора.

Така половината част от учениците, които сме против тази смяна, се оказваме пред свършен факт, което предполага, че заместването до някаква степен е извършено насилствено и не с всеобщо съгласие. Определен брой хора дори не бяха запознати, че ще се извършват промени. Относно доводите за субективното отношение в оценяването на г-жа Иванова, ние от своя страна не приемаме, че смяната е адекватно решение, тъй като нов учител по най-основния предмет в ХХІІ клас ни поставя в още по-ощетяваща позиция. Този учител по-трудно би могъл да ни оценява обективно и да изгради цялостна гледна точка, поради това, че още не ни познава, поради липсата на опит за работа с нас, както и тази на установени критерии за това оценяване, които те да следват.

Личните проблеми и конфронтации с опредлени ученици от випуска не би трябвало по никакъв начин да доведат до отстраняването на този учител, а да се разрешат чрез разглеждане и представяне на всички гледни точки на конфликтите.

Не сме съгласни с драстичните мерки, които се предприемат на петата година на преподаватенето на учителя във випуска, тъй като тези проблеми, представени като съществуващи от определено време, е трябвало да се решат в по-ранен период, за да не провалят процеса ни на подготовка за зрелостните изпити. Не сме съгласни с тенденциозното отстраняване на нашите преподаватели, които имат дългогодишен опит в гимназията, предизвикано от капризи и недоуточнени проблеми с определени хора. Не сме съгласни да се взима категорично решение на база на жалби, подадени от ученици, които през годините са показвали неуважително отношение спрямо свои съученици и преподаватели, които са наказвани за отсъствия и провинения и показват ниски резултати в училище. Смятаме, че личното отношение, представено в жалбите като недопустимо и съответно е взето пред вид при отстраняването, е до голяма степен въз основа на гореспоменатите факти.

Изразяваме своето нарастващо притеснение от нарушаването на нормалния ход на учебния процес през последния месец, дори от самото начало на учебната година.

Повдигането на въпроса за подписки срещу учители, смяната на втори наш преподавател в рамките на два месеца, напрежението, което се усеща помежду ни, това би попречило както на доброто усвояване на материала, така и на ползотворното ни общуване с учителите, на диалога, който така усилено настояваме да възстановим.

Г-жо директор Папазова, Вие сте майка и със сигурност обичате и двете си деца. Молим Ви и горещо се надяваме, че както като майка обичате всичките си деца, така и като директор ще се отнесете с разбиране към всичките си ученици и с мъдро соломоновско решение ще направите така, че да не позволите тялото на випуска да бъде разкъсано на две точно когато предстои да бъдем абитуриенти и трябва - в името на споделеното минало и в името на общото ни бъдеще - да бъдем ЗАЕДНО за последно.

Сигурни сме, че Вие имате вашата истина и така решавате проблеми, които Вие виждате и те сигурно са важни и добри за училището, но нима може да има цел, в името на която може да бъде уязвено и огорчено завинаги самото сърце, средеца на един випуск?
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване