12/12/12 14:29
(http://www.klassa.bg/)

Родители излязоха на протест срещу задължителната забавачка за 4-годишните

Десетки родители се събраха на протест пред парламента заради задължителното предучилищно обучение от 4-годишна възраст. Идеята е заложена в  проектозакона за предучилищно и училищно образование. Родителите поискаха от държавата да не ги задължава да дават децата си толкова малки на забавачка.
С плакати „Новият проектозакон - бомба със закъснител", „Родителите знаят кое е най-добро за децата", „Училището е социална услуга, не диктатура" и „Сред природата, а не на цимент" протестиращите поискаха да имат право на избор. Към протеста на родителите се присъединиха и учители от ресурсни центрове, които настояват тези центрове да не бъдат закривани.
Не отнемаме права на родителите, коментира заместник-образователният министър Милена Дамянова по време на кръгла маса с парламента. Тя се опита да убеди родителите, че законът е добър, но въпреки това те останаха на позицията, че новите правила са противоконституционни.
Да се обвържат семейните помощи за деца с посещението на подготвителните групи за предучилищна подготовка, предвиждат промени в Закона за семейните помощи за деца, внесени от левицата, които парламентът одобри на първо четене. В момента получаването на детските надбавки е обвързано със системното посещение на училище.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване