12/12/12 06:11
(http://www.klassa.bg/)

Русия остана без радар в Азербайджан

Русия остана без радарна станция в Азербайджан, предаде РИА „Новости". Агенцията се позовава на изявление на външното министерство в Москва.

Причината е, че на 9 декември е изтекъл срокът на споразумението между Русия и Азербайджан за използването на Габалинската радиолокационна станция.

Ден по-късно, на 10 декември, Кремъл е поставил катинара на радара, защото от Азербайджан не са били направени предложения за възобновяване на преговорите, разкри говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Той посочи, че Москва е подала нота пред посланика на Баку във връзка с действията на неговата родина.

От своя страна Азербайджан отхвърли обвиненията, уточнявайки че Кремъл не се е съгласил да плаща по-скъпа аренда от сегашните $7 млн. на $300 млн. Запознати припомнят, че проблемите за Москва са започнали още на първата среща през февруари 2012 г.  между тогавашния министър на отбраната на Русия Анатолий Сердюков и вицепремиера на Азербайджан Ягуб Еюбов. Военните дали ясен сигнал, че не са склонни да плащат толкова висока цена.

През последните месеци се засилиха спекулациите, че Москва ще бъде принудена да се откаже от стратегическата Габалинската радиолокационна станция, която и даваше стратегическо предимство да има информация за ставащото в Близкия и Средния Изток. Този преден пост на Москва беше трън в очите на Пентагона", коментират руски военни сайтове.

Те отбелязват, че този радар активно се използва за контрол на въздушно-космическото пространство и за предупреждения за възможни изстрелвания на балистични ракети, в това число от такива страни като Иран, Пакистан, Индия. Забравен факт е, че часове след ударите от 11 септември Русия се съгласи Габалинският  радар да си сътрудничи със САЩ и НАТО за Афганистан.

След изключването на станцията в Габала, Москва планира в най-бързо да пусне радар от типа на „Воронеж-ДМ" в Армавир. По този начин ще се покрие по-обширна територия от Турция, през Ирак и Иран,  и чак до Индия.















РИА „Новости"
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване