12/12/12 14:57
(http://www.klassa.bg/)

Трети сме по най-голям спад на промишленото производство в ЕС през октомври

 С намаление от 4.2% България се нарежда на трето място в ЕС по най-голям спад на промишленото производство през октомври на годишна база, сочат данните на Европейската статистическа служба "Евростат". По-зле от България по този основен икономически показател са единствено Ирландия (-16.2%) и Италия (-6.2%). Пред нас са страни като Холандия и Португалия (по -3.9%) и Германия (-3.8%). Най-голям промишлен растеж на годишна база отчитат Литва (+10.3%), Словакия (+8.1%) и Малта (+4.5%).


През октомври 2012 г. спрямо същия месец на миналата година спадът на индустриалното производство в еврозоната е
с 3.6%, а средно в целия ЕС - с 3.1%, т.е. спадът при нас е значително по-голям от средноевропейския.

На месечна база
през октомври спрямо септември най-голям е спадът в Естония (-5.3%), Холандия (-4.7%), Словакия (-3.9%) и Германия (-2.4%). Най-голямо увеличение отчитат индустриите на Португалия (+4.8%), Ирландия (+2.7%) и Полша (+1.9%). В България е отчетено намаление от 0.4 на сто.

Новото свиване на промишленото производство през октомври се обяснява най-вече със силния спад на производството на стоки за трайно потребление (-3.8%) и на инвестиционни стоки (-3%). Производството на енергия е намаляло с 1.5%,
а на продукти за междинно потребление - с 1.2%. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване