12/13/12 11:41
(http://www.klassa.bg/)

Зубин Мета дирижира Смесения хор на БНР в Мюнхен

В средата на февруари Смесеният хор на Българското национално радио /БНР/ ще гостува в Мюнхен и ще има изява под палкатана легендарния диригент Зубин Мета. Ще бъде изпълнена концертно симфония от Густав Малер съвместно с филхармонията на Мюнхен. 
Коледният концерт на Смесения хор на БНР  „Да сме живи, да сме здрави“ в Първо студио радиото пък ще бъде излъчен в 18 държави. Проявата е част от празничната програма на Еврорадио и ще бъде транслирана за 21 радиостанции в Европа и Северна Америка на 16 декември. Под диригентството на Драгомир Йосифов, в концертното студио на БНР на 13 декември вечерта прозвуча музика от Добри Христов, Константин Илиев, Иван Спасов. За първи път ще бъде изпълнено произведението “Нощни сцени” от Петър Петров.

„Концертът е изграден изцяло от произведения на български автори, като е замислен в синхрон със спецификата на българската християнска традиция на Рождество Христово. В музикално отношение той няма да е умилително – сантиментален, а по-скоро ще привнесе бодростта на коледуването с гениалните „Коледни песни“ на Любомир Пипков и цикъла за женски хор „Песни и припевки от Пирина“ на Иван Спасов. Акцент във вечерта е премиерата на пиесата за хор, соло сопран, арфа и челеста на композитора Петър Петров - „Нощни сцени“. Солистичните партии ще бъдат изпълнени от певиците от хора: Калина Вачкова, Дарина Линкова, Емилия Кирчева и Галя Симеонова. Илиана Селимска от Радиооркестъра ще бъде на арфата, а проф. Богдана Попова – един от хормайсторите, ще изпълни партията писана за челеста“, разказа диригентът Драгомир Йосифов.

Изявата на Смесения хор на БНР ще бъде излъчена в световния радиоефир, по повод Коледния ден на Европейския съюз за радио и телевизия /ЕBU/. БНР е пълноправен член на EBU и осъществява активно сътрудничество по линия на програмния обмен, обучението на кадри, участието в различни проекти, ефирно отразяване на големи спортни събития.

Сред най-важните планирани задачи за сезон 2012-13, е осъществяването на запис и концертно представяне на „Реквием“ от Емил Табаков през месец май.

Съставът, под диригентството на Румен Райчев, ще вземе участие в изпълнението на „Реквием“ – Верди. Проявата ще се състои на 18 януари в зала „България“ и част от музикалния афиш на Радиосимфониците. Гост – диригент ще бъде Владимир Гяуров.




ЗА EBU:
Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) е основан през 1950 година. В най-голямата професионална асоциация на обществени радио и телевизионни организации в света, в която членуват 85 електронни медии от 56 страни в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Седалището на EBU е в Женева, Швейцария. Съюзът има бюра в Брюксел, Лондон, Мадрид, Москва и Пекин.

ЕBU съдейства за сътрудничеството между радио и телевизионните организации и улеснява обмена на аудиовизуално съдържание. Усилията на Съюза са насочени към утвърждаване на водещата роля на обществените медии и към признаването на тази роля от управляващите.

Мрежите на Евровизия и Еврорадио разпространяват новини, спорт, политически, културни събития и музика, както за своите членове, така и за други медийни организации. Услугите, които EBU предоставя на своите членове варират от правни съвети, техническа стандартизация и развитие до копродукции и обмен на качествено европейско съдържание.
###
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване