12/13/12 16:10
(http://www.klassa.bg/)

Международната реакция на посланието на Путин до парламента

Посланието, с което президентът Владимир Путин се обърна към Федералното събрания, получи жив отклик сред политици и експерти не само в Русия, но и в чужбина.
Испанският политолог Мануел Пару го заинтересувало началото на речта на президента, в което Путин заявил за предизвикателствата, стоящи през Русия и света. За това той разказа в интервю за „Гласът на Русия”:

- Путин е абсолютно прав, че светът навлиза в епоха на кардинални промени. Става дума за растящата глобализация, а също за смяна на главните играчи на международната арена. Създават се нови полюси, още по-значителна роля започват да играят страни от Изтока и Латинска Америка, появяват се нови търговско-икономически центрове. Многополюсният свят стана възможен благорадение на усилията на много страни, включително Русия, Европа, Китай. Новите условия предоставят възможности в бъдеще да не се допускат ситуации, подобни, например, на онези незаконни действия, каквито се наблюдаваха в Югославия.

В създаването на съвременен многополюсен свят и стремежа на различни страни към интеграция не вижда нищо странно водещият експерт от американския Институт „Брукингс” Стивън Пайфер. И думите на Путин за необходимостта да бъдат продължени такива процеси на постсъветското пространство, според него не трябва да се възприемат като стремеж на Москва да възстанови Съветския съюз. Пайфер посочва, че Русия влага инвестиции в такива структури като Организацията на договора за колективна сигурност и Митническия съюз, отчасти за да разшири влиянието си в региона. Но отбелязва, че доброволното членство на страни в някакви обединения е тяхна лична работа.

Научният сътрудник от Европейския съвет по международни отношения Брендан Коул обръща внимание на думите на президента за необходимостта, руската икономика да бъде извадена от офшорните зони:

- Думите му са сигнал за хората, които използвайки днешното положение в руската икономика, изнасят капитали в чужбина. Но не знам, какво конкретно по този въпрос би могъл да направи Путин. Изтичането на капитали в чужбина е типично явление за страни с развиваща се икономика.

Бразилският журналист Марио Русо, обратното, смята, че руският лидер носи заряд за динамично развитие в икономиката и политиката и знае какво да направи, за да може Русия да ускори развитието си:

- Преди всичко в посланието ще посоча онзи момент, в който ръководителят на държавата акцентира вниманието за развитие на високи технологии в Русия. За развитие на нацията това според президента има първостепенно значение. И по този въпрос усилия трябва да прилагат не само държавните предприятия. В значителна степен са необходими частни инвестиции и разработване на недържавни компании.

Световната преса също така активно коментира посланието на руския президент. Американският вестник „TheWall Street Journal” пише, че в обръщението си към парламента, президентът предложил „ограничени стъпки”, чиято цел е политическата система да стане по-открита, а също призовал да бъде стимулирана гражданската активност и да бъде повишена отчетността на чиновниците. А журналисти от влиятелния вестник „The New York Times” смятат, че един от главните сигнали в първата важна реч от момента на връщането на Путин на поста президент е призивът към руснаците, „да не се загубят като нация” и да се ръководят от традиционните ценности.












bulgarian.ruvr.ru







Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване