12/14/12 06:01
(http://www.klassa.bg/)

МИ 6 е плащало на Литвиненко

Когато беше убит с полоний-210 през ноември 2006 г., получилият убежище във Великобритания бивш служител на КГБ Александър Литвиненко е работил за британското разузнаване МИ 6, съобщава Би Би Си.

По време на дознанието преди започването на процеса на 1 май 2013 г. на съда са били предоставени документи, от които става ясно, че МИ 6 е плащало на руснака. Също така става ясно, че британските тайни служби са го свързали с испанските си колеги и Литвиненко е трябвало да пътува за Мадрид малко преди смъртта си.
Според предварителното разследване има твърдения, че Литвиненко е бил отровен с полоний по време на среща с двама свои бивши колеги от КГБ - Андрей Лугавой и Дмитрий Ковтун.
Бен Емерсън, адвокатът на вдовицата на Литвиненко - Мария, настоява дознанието да намери отговор на въпроса дали МИ 6 не е изпълнило задължението си да опази живота на руснака "при наличието на реална и непосредствена заплаха за него".
Плащания на обща банкова сметка, притежание на Литвиненко и съпругата му, са правили както МИ 6, така и испанските тайни служби. Руснакът е трябвало да помогне на Мадрид в разследването на руската мафия.
По думите на Емерсън руснакът е имал водещ офицер от МИ 6, известен само като Мартин. Двамата се срещнали на 31 октомври 2006 г., т.е. дни, преди Литвиненко да бъде отровен. Адвокатът също така твърди, че Литвиненко трябвало да пътува за Испания с предполагаемия си отровител Лугавой.
Други документи доказвали пряката отговорност на руската страна за убийството на Литвиненко, допълва Би Би Си.





















Би Би Си


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване