12/16/12 13:49
(http://www.klassa.bg/)

Звездите на Болшой театър в обектива на Венсан Перес

При всяка поява на актьора Венсан Перес на екрана, сърцата на девойките замират – той е създал галерия от романтични образи – от смелия гвардеец Кристиан де Невилета в „Сирано де Бержерак” и красавеца-офицер Жан-Батиста в „Индокитай”, до легендарния Фанфан-лалето в едноименния филм от 2003 година.
Той имал щастието да играе с най-красивите дами на френската киноматография – Емануел Беар и Катрин Деньов, Софи Марсо и Изабел Аджани. Филмът „Над облаците”, заснет през 1995 година от Микеланджело Антониони, донесъл на Перес световна слава. Той се снимал и в Русия: в 1996 година изиграл главната роля в мафиотския филм на Павел Лунгин „Линия на живота”.

До неотдавна малко хора знаеха, че от детски години Венсан Перес страстно се увличал от фотография. За известно време тази страст отишла на втори план, но преди няколко години отново се разгоряла с нова сила. И ето сега той сметнал за възможно да покаже резултатите от своята работа на широкия зрител. Своят нов концептуален фотопроект „Балет” Перес представи в московската галерия на интелектуалното изкуство Ru Arts.

На снимките, направени от Перес, са звезди на Болшой театър. Екатерина Шипулина и Мария Александрова, Светлана Захарова и Николай Цискаридзе. Снимките са около 50, при това авторът избягва да работи със цвят: мнозинството представени снимки са черно-бели.

Както отбелязва Венсан Перес, за него артистите на балета са съвършенни създания, които обединяват обикновените хора със светът на боговете. Именно за това му е интересно с помощта на фотоапарата да разбере как става всичко това, - да се опита да фиксира мигът, когато се извършва това вълшебство.

Когато разглеждаш снимките, представени на изложбата, неволно възниква мисълта: балетът – това е танц, движение, експресия. Но на снимките на Венсан Перес артистите на балета се превръщат в подобие на скулптури.

Самият автор разказва, че работейки над проекта „Балет” се е стремял да се фокусира на три теми. На първо място, това са размислите за мъжествеността и женствеността: на някои снивки известни артисти са заснети в малко неочаквани образи, например, Николай Цискаридзе - с балетен сценичен костюм. Втората тема – това е опит да се „улови” идеалният скок. И третата – това е зад кулисите на „Лебедово езеро”- на снимките на Венсан Перес е целият балетен живот – от подготовката на балетистите до момента преди излизането на сцената.

Венсан Перес има обширни планове – той би искал да не се ограничава само с московската изложба, а да покаже фотопроекта „Балет” и в други руски градове.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване