12/18/12 16:23
(http://www.klassa.bg/)

Партията на Саркози пак ще си избира лидер

Дясноцентристката партия „Съюз за народно движение“ във Франция ще проведе повторно избори за свой лидер, съобщи АФП. Най-после двамата претенденти за този пост – бившият премиер Франсоа Фийон и генералният секретар на партията Жан-Франсоа Копе са
постигнали договорка за прегласуване, което вероятно ще стане през септември догодина. Дотогава Копе ще ръководи партията. При вътрешнопартийните избори през ноември и двамата се обявиха за победители. Близки до Фийон смятат, че той няма да се кандидатира отново. Това гласуване вероятно ще определи претендента на партията за президентските избори през 2017 г.
Спорът Фийон-Копе доведе до разкол в партията. Привържениците на бившия премиер в парламента (68 депутати) сформираха отделна парламентарна група и се отделиха от партийната фракция, която бе общо 194 депутати.
„Съюзът за народно движение“ е наследник на политическата идеология на Шарл де Гол. Нейният кандидат-президент и бивш лидер Никола Саркози загуби битката за Елисейския дворец със социалиста Франсоа Оланд тази пролет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване