12/18/12 18:23
(http://www.klassa.bg/)

Президентът призна за проблеми в армията.

"В качеството ми на върховен главнокомандващ ще направя всичко необходимо, за да се запазят компенсациите от 20 заплати при освобождаване от военна длъжност, за в бъдеще -  независимо кой ще бъде на власт". Това обеща президентът Росен Плевнелиев по време на разширен съвет по отбрана.

Той призова да не се поставя под съмнение повече този въпрос, за да може да се осигури спокойствието в Българската армия, която прави в момента "смели" реформи.

"Аз искам да бъда гарант за последователност и предсказуемост на реформите и искам обикновените войници да го чуят, че след като сме решили 20 заплати - ще бъдат 20 заплати", увери държавният глава.

Плевнелиев призова военнослужещите да спрат да се притесняват и подчерта, че заплатите са 20 и ще останат 20. Според него тези 20 заплати не са привилегия, както твърдят доста хора, защото военнослужещите се лишават от много граждански права и свободи.

Президентът изрази своята загриженост за напускането на много млади войници от системата на отбраната. Той дори определи картината като тревожна, защото само за 2 месеца и половина стотици военнослужещи са подали рапорти за напускане, като 2/3 от тях са офицери.

Най-голяма част от напускащите са със звание майор, подчерта той.

"Очевидно, когато обучени офицери напускат армията по собствено желание, има проблем и ние сме длъжни да го решим", коментира Плевнелиев.

Той подчерта, че за 20 години рейтингът на Българската армия е паднал двойно и от 76% през 1992 г., е стигнал 36% през 2012 г. Министърът на отбраната Аню Ангелов също отрече премахването на всички социални придобивки в системата на отбраната.

"Категорично отхвърлям всякакви слухове за отпадане на социални компенсации, включително обезщетение от 20 заплати или за сливане на видовете въоръжени сили, какъвто слух витае в момента", коментира Ангелов.

Общият брой на напусналите армията през 2012 е 1503-ма души, отчете военният министър.

От 1 октомври 2012 г. до днес, поради придобито право на пенсия, са напуснали 651 офицери, а напусналите по собствено желание офицери са 577.

Ангелов подчерта, че през 2013 г. в системата на отбраната ще постъпят нови 107 офицери.

Въвеждането на изискване за възраст не е променило тенденцията в негативен план, смята министърът на отбраната.

Тази година от системата на отбраната е трябвало да се съкратят 3000 щатни бройки. Една част от военнослужещите са освободени, други са в разпореждане и ако не намерят реализация ще бъдат освободени, трети предпочитат да напуснат по собствено желание.

Тези, които напускат по собствено желание също имат право на пенсиониране т.е., те са социално осигурени, заяви министърът. Според него хората, които напускат структурите на армията, създават условия на тяхно място да дойдат лейтенанти, офицери и други.

"Армията не е застинала организация. Тя се нуждае в нея да влизат млади хора и да търсят реализация", коментира Ангелов.

Той похвали министерството, че е успяло да извоюва 10% увеличение на заплатите на военнослужещите от началото на 2013 г.

Министърът подчерта, че други промени освен заложените в плана за 2012 година не се планират.

Ангелов се похвали и с последните промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които Министерският съвет гласува в сряда (12 декември). Те дават възможност за усъвършенстване на модела на кариерно развитие на военнослужещите.
























Ивелина Георгиева |

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване