12/18/12 09:00
(http://www.klassa.bg/)

Седем планети от Млечния път са потенциално обитаеми

Амбициозен проект, който се опитва да състави каталог на всички потенциално обитаеми планети, е открил седем планети от Млечния път, на които би могло да съществува живот, предаде „Дейли мейл“.
Отбелязвайки първата си годишнина, каталогът „Обитаеми екзопланети” пише, че очакванията да бъдат добавени една или две нови планети тази година са били надхвърлени.
През последните години учени от базираната в Пуерто Рико лаборатория за планетарна обитаемост, която издава каталога, са усъвършенствали техниките за намиране на нови планети извън нашата Слънчева система. Темпото на откритията значително се е увеличило благодарение на орбиталния телескоп „Кеплер”.
Намерени са близо 80 екзопланети с размер, подобен на този на Земята, но само няколко от тях се намират на такова разстояние от своята звезда, при което водата на повърхността може да се поддържа в течно състояние, а наличието на такава се счита, че е от съществено значение за поддържането на живота.
Седем потенциално обитаеми екзопланети вече са включени в каталога, включително спорната Gliese 581g и още около 27, данните за които са получени от телескопа на НАСА „Кеплер”. Въпреки че всички тези екзопланети се считат за потенциално обитаеми обаче, учените все още не са открили истински аналог на Земята.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване