12/19/12 14:04
(http://www.klassa.bg/)

Държавният департамент на САЩ е отговорен за смъртта на американския посланик в Бенгази, сочи доклад

Отговорността за гибелта на американския посланик в Либия Крис Стивънс и на още трима сътрудници на дипломатическата мисия в Бенгази носи Държавният департамент, Това съобщи АП, като се позова на заключение на независимата комисия, разследваща нападението на 11 септември.
В нейния доклад се говори за „системни грешки в работата на централния апарат на Държавния департамент и липса на нужното взаимодействие между неговите звена, които са довели до неосигуряване безопасността на консулството“. Критикува се и начинът, по който е реагирано на атаката. В същото време комисията не посочва конкретен виновник и не предлага дисциплинарно наказание за някого. Но препоръчва на Държавния департамент да си извади нужните изводи от инцидента.
Авторите дават негативна оценка и на действията на либийските правоохранителни органи, и на местната фирма, наета да пази консулството.
Комисията потвърждава, че нападението на 11 септември не е било спонтанен протест, а старателно планирана акция. Веднага след инцидента, постоянният представител на САЩ в ООН Сюзън Райс заяви, че атаката е стихийна реакция на либийци, възмутени от филма срещу пророка Мохамед. По-късно Държавният департамент се коригира, че става дума за терористичен акт. Райс бе подложена на остра критика от страна на републиканците, което я принуди да откаже номинацията за държавен секретар.
В четвъртък, 20 декември, комисиите по външни работи в двете камари на Конгреса ще обсъдят на съвместно заседание обстоятелствата около нападението в Бенгази. Хилари Клинтън ще пропусне дискусията заради здравословни проблеми. Според Би Би Си, тя е признала за правилни всичките 29 препоръки, съдържащи се в доклада на независимата комисия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване