12/20/12 16:27
(http://www.klassa.bg/)

Нов живот около Battersea Power Station

 Лондонската община даде зелена улица за строеж на две осемнадесететажни жилищни сгради и хотел с 80 стаи в непосредствена близост до легендарната Батерсий пауър стейшън. Те ще бъдат построени с най-съвременни технолгии в строителството за да бъдат избегнати вибрацийте и шума на преминаващите влакове и намиращата се наблизо жп гара.

Бившата електростанция е в идеалния център на Лондон на около 10 мили от Бъкингамския дворец. В продъжение на почти 60 години, освен че е захранвала с електроенергия града, тя го е опушвала и замърсявала. През 60-те години Бийтълс написват песен за спасението от екологичната катастрофа - "Help" ("Помощ"), но с разпадането им през 1970 г. протестите замират. Години по късно друга голяма група написва и издава албум против съществуването на централата. Албумът се нарича "Animals" ("Животни"), а групата е Пинк Флойд,  годината - 1977. Басистът на Флойд Роджър Уотърс е безжалостен критик към управляващите. Той ги сравнава с прасета, а народът с овце. За да е пълна картината Уотърс решава на корицата на албума да снима цетралата с прасе. Макетът на прасето изработват в Германия, който е с размер почти колкото на автобус. Издигат го с газ завързано с въжета, но те не издържат огромния товар и животното безследно изчезва във въздуха.

През 1983 централата окончателно спира работа. Дълги години общината търси решение за бъдещето й. През 2010 имаше проект за жилищен квартал за около 3 млрд. паунда, но бе отхвърлен като нерантабилен. Този е окончателен, но все още не ясно бъдещето на самата централа, дали ще се намерят средства за нов модерен арт център подобен на Тейт Модърн.

Едно остава ясно винаги - почитателите на Пинк Флойд от целия свят идват и се фотографират на фона на централата.

Ясен Цонев



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване