12/22/12 05:18
(http://www.klassa.bg/)

Рашидов дари свои картини на Националната художествена галерия

Изложба с произведения на западноевропейски художници от 17-19-и век беше открита в галерия "Средец" на Министерството на културата.

Всичките 44 платна са от личната колекция със западноевропейска живопис на Вежди Рашидов и се показват за първи път пред публика.

Колекцията, която имаме възможността да видим в галерия "Средец", е едновременно откритие и откровение, защото за първи път Вежди Рашидов показва пред публика част от своята лична  колекция от западноевропейска живопис, е казала на откриването на изложбата Слава Иванова - директор на Националната художествена галерия.

Тя е отбелязала в словото си, че експозицията е увлекателен разказ за митарствата на изгубени и преоткрити от колекционера творби.

Висока оценка на колекцията е дал и акад. Светлин Русев, който е отбелязал, че е приятно изненадан от творбите на фламандски автори в сбирката на Вежди Рашидов, както и от брилянтните пейзажи, предаде БТА. 

Русев е посочил, че голяма част от изложените живописни платна са били буквално спасени от опитните ръце на реставраторите, те са върнати към нов живот.

И именно в това са значението и ролята на истинските колекционери - те хвърлят сериозни усилия и влагат много страст не само в издирването на творбите, но и се заемат отговорно с тяхното опазване и съхранение, отбелязал той.

На откриването на изложбата Вежди Рашидов е разказал как с години е събирал картините за личната си колекция, много от които са били в изключително лошо състояние и се нуждаели от реставрация:

 "Трябва да започнем да гледаме вече с други очи на българските колекционери, те заслужават уважение, защото са вложили много любов, както и немалко свои средства в събирането и опазването на произведенията на изкуството", добавил Вежди Рашидов.

До момента той е подарил на Националната художествена галерия платно  на холандски автор от 19-и век от личната си колекция със западноевропейска живопис.




























БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване