12/27/12 15:18
(http://www.klassa.bg/)

Започна кампанията за референдума

В четвъртък официално започна разяснителната кампания за националния референдум за атомната енергетика, който ще се проведе на 27 януари догодина.
Информационно-разяснителната кампания е равна на предизборната кампания, която виждаме при избори, но тук нямаме политически сили, а инициативните комитети. Общините са тези, които трябва да предоставят безвъзмездно помещения на участниците, за да може те да осъществят своята кампания "за" и "против" въпроса, който се поставя на референдума, обясни пред БНТ говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.
В ЦИК имаше дискусия и различни гледни точни, но комисията взе именно решението инициативните комитети и 76-те народни представители да разполагат с по 2 млн. лева за своята кампанията. Такива са условията, които се предвиждат в изборите за президент и вицепрезидент, където има регистрация на инициативни комитети и от там това е максималната сума като горна граница, която може да се използва в информационно-разяснителната кампания, обясни Негенцова. Разрешени са и дарения. Един човек може да даде безвъзмездно до 10 хиляди лева.
Участниците в първия национален референдум в демократичната ни история са четирима - два на два за двете противоположни тези. "За" нова АЕЦ ще агитира Инициативният комитет, представляван от Стефан Воденичаров, който събра над 700 хиляди подписа в своя подкрепа. Също "за" ще ни убеждават 76-те народни представители, участвали в преформулирането на въпроса. А двата Инициативни комитета, начело с Иван Иванов и Мария Капон, ще доказват защо трябва да отговорим с "не" на въпроса.
На референдума ще гласуваме с бяла бюлетина. Предпочитанията се отразяват върху едно от полетата със знак хикс, изписан със син химикал. Бюлетината се поставя в бял плик и се пуска в прозрачна урна. За да е валиден референдумът, трябва да са гласували поне толкова хора, колкото на последните парламентарни избори и повече от половината да са отговорили с "да" на въпроса. Хората, които ще гласуват по настоящ адрес, най-късно до 12 януари трябва да обявят това пред общинската администрация. Така те ще бъдат заличени от списъците по постоянен адрес и включени по настоящ. Секции в чужбина ще се разкриват, ако има подадени поне 20 заявления от български граждани, които имат право и искат да участват във вота.
Кампанията ще приключи в 24 часа на 25 януари. Следващият ден - 26 януари - е ден за размисъл и в него е забранена всякаква агитация, свързана с референдума.
Българският народ ще бъде този, който ще определя посоката на бъдещето ни като участва в референдума за АЕЦ "Белене", независимо, че управляващите подмениха истинския въпрос - да се обединим зад тази национална кауза и идея.
Това призова народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов на среща-дискусия, където бе показан документалният филм "Истината за "Белене".
В първия ден, в който се открива кампанията за референдума за проекта АЕЦ "Белене" се обръщаме към всички български граждани и сме сигурни, че някои от тях ще дадат своя положителен отговор на въпроса, който засяга бъдещето на страната, подчерта Янаки Стоилов. Така ще създадем възможности България да има своя национална икономика и да има водещо място в енергетиката в региона, продължи той. Депутатът напомни за подписката на социалистите, в която те събраха на 700 000 подписа и укори управляващите, че промениха по недопустим начин истинския въпрос за референдума. Обръщаме се също и поставяме въпрос за ролята на монополите в сектора - не само в енергопроизводството, но и в електроразпределението, отбеляза народният представител. Обръщаме се към всички, които смятат, че България трябва да изгради нова ядрена централа, а тя не може да бъде другаде, освен в Белене, защото там има вече изградена инфраструктура и подготовка, с възможност и гаранция за 10 000 нови работни места, ако проектът бъде рестартиран, коментира той.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване