12/27/12 13:42
(http://www.hsnovini.com/)

Социалните осигуряват подслон за бездомните за Нова година

Стефан Манахилов- главен експерт към дирекция “Социално подпомагане”- Хасково

Осигурен е подслон за всички бездомни на територията на област Хасково за студените зимни дни и новогодишната нощ,  информираха от дирекция „Социално подпомагане”- Хасково.

6 са регистрираните бездомници на територията на областта. Броят им обаче с тези, които не са вписани като такива, но живеят на улицата, нараства на близо 20. В последните години цифрата е сравнително еднаква, като една част от тези хора отиват по големите градове, но се появяват други на тяхно място, коментираха от регионалната дирекция „Социално подпомагане”. Във всяка община от региона има определени места, където ще бъдат настанявани бездомните по време студената част от годината.

“В Хасково те ще бъдат настанявани в домът за стари хора на Кенана и в психодиспансера, в Димитровград е осигурена общинска сграда, в Свиленград бездомниците ще бъдат подслонявани в дома за възрастни хора с увреждания. Общо взето е така във всяка община, но на всички бездомници ще им бъдат осигурени места за пребиваване в студените зимни дни”, коментира главния експерт към дирекцията Стефан Манахилов.

Често срещан проблем е обаче нежеланието на бездомниците да посетят определените за тях центрове, което създава затруднения.

“Част от бездомниците имат собствени жилища, но отказват да живеят там, други имат роднини, но не искат да ги притесняват. Може би причина е и нежеланието да се самоидентифицират като бездомници, доста са причините”, допълни още Стефан Манахилов.

Въпреки всичко служители на социалните служби и общините ще предприемат мерки и ще се постараят бездомните да бъдат на топло на Нова година.

Младен Желязков
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване