12/28/12 16:18
(http://www.hsnovini.com/)

Кризата удари и пиратките

Руси Христов- пиротехник

Новогодишната нощ е времето, когато пиратките и други пиротехнически материали са най- използвани. Икономическата криза обаче се отразява значително на бизнеса с продажбата им, коментират собствениците на лицензираните магазини, където те се разпространяват.

Значително по- слаба е продажбата на пиротехническите материали в сравнение с предни години. Всяка следваща клиентите се ограничават и пазаруват най- обикновени пиратки, споделят собствениците на малките магазини в Хасково. Като друга основна причина за намаляването на продажбите си те определят и предлагането на най- търсените асортименти в големите вериги магазини.

“Купуват се, но слабо. Явно хората предпочитат да си напълнят хладилниците, отколкото да си вземат неща от които могат да се лишат. Купуват се пиратки обикновени, три пъти гърмящи, римски свещи и т. н. Цените не се променят значително през годините, за да има клиенти”, коментира пиротехникът Руси Христов, който е продавач- консултант в един от първите лицензирани магазини за продажба на пиратки в Хасково.

Няколко са лицензираните магазини в града, където може да се предлагат пиратки. Собствениците споделят, че от няколко години вече има категоризация на материалите. 4 са категориите пиратки, като първата включва най- разпространените асортименти като бенгалкски огън, конфети и други, които почти не носят опасност. Втора и трета категория се подават задължително на пълнолетни лица и в определена бройка и тегло, а последната четвърта категория е т. нар. професионална и  е само за пиротехници.

Всеки работник, в лицензираните магазини трябва първо да е преминал специален курс за продавач- консултант, в противен случай няма право да продава пиратки. Специалистите дадоха и съвет как най- безопасно да използват тези материали.

В магазините цените варират от 0.60 лв. до 7-8 лв. за кутия пиратки. Ракетите са от 0.50 до 20- ина лв., римски свещи могат да се намерят също за по 0.50 лв. бройката.

От спешна помощ обявиха, че в последните години тенденцията на злополуките с пиратки намаляват. Причина за това е, че хората са запознати с опасностите и начините на употреба. Единични са случаите на пострадали в последно време.

От полицията също припомнят на гражданите да внимават повече и родителите да контролират децата си при използването на пиротехнически материали.

Младен Желязков

Кризата удари и пазара на пиратките

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Намалява броят на злополуките при употреба на пиратки

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване