01/01/13 12:15
(http://www.klassa.bg/)

Бутиковото градче Барвиха може да стане спасителен рай и за Башар Асад

Лидери от величината на сирийския президент Башар Асад, емигрирали в Русия, живеят в разкош в градчето Барвиха, недалеч от Москва, пише „Ню Йорк таймс”.
В Барвиха живеят главно руски новобогаташи. Всеки дом е скрит зад висока стена, камери има навсякъде. Но в градчето с красиви вили и луксозни бутици се радват на пасторален живот и редица политически изгнаници. От търговския център с марки като Gucci, Ralph Lauren и Dolce & Gabbana може би ще се заинтересува съпругата на Башар Асад, която е известна с модните си капризи.
Преди няколко години там се пресели президентът на Киргизстан Аскар Акаев, след като бе изгонен от двореца си в Бишкек. В държавния санаториум сред борова гора той е в безопасност.
Борислав Милошевич, брат на покойния президент на Сърбия Слободан Милошевич, разказва, че роднините му живеят добре в Барвиха. В отделни вили там се ширят вдовицата Миряна Маркович и сина на бившия президент Марко Милошевич, който е женен за рускиня.
Говори се, че там живее и Аслан Абашидзе, бившият лидер на Аджария, самопровъзгласил преди време независимост от Грузия. През 2004 г. кметът на Москва Юрий Лужков предоставя на Абашидзе личния си самолет, за да напусне Батуми.
Вестникът отбелязва, че Москва не приема всички молби за убежище. Така например, Борис Елцин депортира в Германия Ерих Хонекер и съпругата му. През 1998 г. лидерът на Кюрдската работническа партия Абдула Оджалан излетя от Сирия за Москва, но не бе приет и бе отпратен към Африка. По-късно той бе заловен и предаден на Турция, където го осъдиха и хвърлиха в затвора.
Живот в тихата снежна Барвиха е възможно, макар и необичайно бъдеще и за Башар Асад, смята авторът на материала Ендрю Крамер. Той припомня, че западните държави от миналото лято молят Русия да му предложи убежище. Засега руските дипромати отхвърлят такава вероятност, но и в миналото е имало случаи Москва да спаси своите съюзници в последния момент, пише авторът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване