01/01/13 23:14
(http://e-vestnik.bg/)

Гафът с приветствието на президента Плевнелиев никак не е дреболия

Снимката с илюстрацията на Владимир Дойчинов - Ладо, който разкри оригиналната снимка от Колорадо, използвана в президентското новогодишно приветствие, и я разпространи в интернет.

Интернет се изпълни с коментари за снимка, илюстрираща красивата природа на България в новогодишното приветствие на президента Плевнелиев. За съжаление единствената фотография от българска природа в това приветствие се оказа от курорта Аспен, Колорадо.

Повечето зрители се възмущават, а отделни защитници на Плевнелиев се опитват да го оправдаят с думите – „голяма работа какво имало на картинката”. Други твърдят, че не е виновен, виновни били журналистите. Вероятно читатели си мислят, че „журналята”, както ги наричат, са избирали снимката.

Но никакви „журналя” не са виновни в случая, а Плевнелиев хич не е невинен.

Най-напред неговият екип е избрал това зле режисирано приветствие, илюстрирано с фотографии на една трета от екрана до лицето му.
Той и неговият екип са изгледали записаното приветствие и никой не е забелязал, че тази снимка няма как да е от България – не е никак характерен пейзаж от българска планина.

Нещо повече – това е снимка на два върха в планините край световно известния ски курорт Аспен, които се наричат Maroon Bells - „кафеникавочервените камбани”, поради характерната си форма и цвят.
Който е работил по новогодишното приветствие на президента – независимо дали това са хора от неговия екип или и от БНТ – е направил голям гаф. Пейзажът е разпознаваем, още повече е взет в нарушение на авторските права.

Грешката може да се обясни лесно - същият пейзаж е сложен като пейзаж от Пампорово в сайта на една туристическа фирма - welcome-to-bulgaria.com. Вероятно е слаган и в други български туристически сайтове, откраднат от американски сайтове. И оттам е попаднал и в руския сайт vokrugsveta.ru като илюстрация за България.
Вероятно някъде от тези сайтове хората, които са готвили президентското приветствие, са чопнали снимката за илюстрация, мислейки, че е от Пампорово или от другаде из български планини. Но от пръв поглед се вижда, че пейзажът не е български.

Сайт на българска туристическа фирма, който представя Аспен, Колорадо за Пампорово.

Това поставя въпроси за това колко компетентни хора работят в президентския екип и в БНТ. И как може самият президент, роден в Гоце Делчев, в подножието на Рила, Пирин и Родопите, като си е гледал приветствието, да не забележи това, което хиляди българи забелязаха в новогодишната нощ. В контекста на управлението на ГЕРБ и нашествието на калинки в държавната администрация случката е само още една илюстрация за некомпетентност в управлението.

Но цялата дилетанска среда на българските медии води до такива гафове. Те не признават и не зачитат авторски права. Само ако се бяха поинтересували в БНТ за авторските права за снимката, нямаше да стане гаф. Но това не е грижа нито на „професионалистите” в БНТ, нито във вестниците, които без свян изписват като автор на снимка „интернет”.

Унизително е, защото в България има достатъчно красиви планини, достатъчно красиви снимки от български фотографи, но дилетантите от екипа на президента и БНТ са закърпили това приветствие с чопнато оттук оттам от интернет.

Отделен въпрос е съдържанието на самото приветствие. Мнозина го намират за по-добро, по-земно от приветствията на Първанов, които бяха подобни на тези на Тодор Живков, и омръзнаха за 10 години слушане всяка Нова година.

Но има и коренно противоположни мнения. Президентът Плевнелиев беше скован, прекалено режисиран, видимо четеше текста на приветствието си в аутокю и изглеждаше неубедителен, сложен в преднамерен и неестествен кабинет с библиотека, елхичка и знамена на България и ЕС (виж тук приветствието).

Цялостното му излъчване не беше на президент и държавник, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване