01/01/13 14:27
(http://www.klassa.bg/)

Продължава кампанията за референдума

Продължава информационно-разяснителната кампания за националния референдум, който ще се проведе на 27 януари. Референдумът е с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". Кампанията официално ще приключи в 24.00 ч. на 25 януари 2013 г. Референдумът ще струва 13,8 млн. лв. Участници в кампанията за първия национален референдум са четири инициативни комитета - два на два за двете противоположни тези. "За" нова АЕЦ ще агитира Инициативният комитет, представляван от Стефан Воденичаров, който събра над 700 хил. подписа в своя подкрепа. Също "за" ще ни убеждават 76-те народни представители, участвали в преформулирането на въпроса. Други два Инициативни комитета - начело с Иван Иванов и с Мария Капон, ще доказват защо трябва да отговорим с "не" на въпроса. За разлика от предизборните кампании, тази за референдума ще се финансира основно със средства на инициативните комитети. Разрешени са и дарения. Един човек може да даде безвъзмездно до 10 хил. лева. За разясняването на кампанията не се предвижда държавно участие, тъй като тук няма налице политически сили, които да са участници, съобщи Ралица Негенцова, говорител на ЦИК.
Хората, които ще гласуват по настоящ адрес, най-късно до 12 януари трябва да обявят това
пред общинската администрация. Така те ще бъдат заличени от списъците по постоянен адрес и включени по настоящ.
На референдума ще гласуваме с бяла бюлетина. Предпочитанията се отразяват върху едно от полетата със знак хикс, изписан със син химикал. Бюлетината се поставя в бял плик и се пуска в прозрачна урна. Съгласно решенията на Централната избирателна комисия, кампанията за референдума за ядрената енергетика трябва да се води на български език, а събранията, обсъжданията и другите прояви, засягащи референдума, да са публични.
Гласуването на 27 януари 2013 г. ще се осъществява на територията на България, включително в дипломатическите и консулските представителства на страната, както и на плавателните съдове, плаващи под българско знаме.
Българските граждани в чужбина ще участват в референдума за развитие на ядрената енергетика в България, гласувайки в посолствата и в консулствата. Секции в чужбина ще се разкриват, ако има подадени поне 20 заявления от български граждани, които имат право и искат да участват във вота.
Законът е визирал висок праг за легитимност на бъдещия национален референдум, отбелязват от ЦИК - активността трябва да е поне колкото е била при предишните парламентарни избори, тоест до урните да отидат поне 4 345 500 души.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване