01/02/13 12:26
(http://www.klassa.bg/)

Вицепрезидентът Попова отказа да помилва Опиц

Официален отказ да бъде помилван иконописецът Йордан Опиц получи заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, става ясно от интернет страницата на партията. В писмо, подписано от председателя на Комисията по помилването при президента, се посочва, че „молбата за помилване на Йордан Опиц бе разгледана и не са намерени основания за помилване". Решението на вицепрезидента Маргарита Попова е в отговор на изпратен преди 3 месеца от Джамбазки призив от името на ВМРО до президента Росен Плевнелиев да се намеси по случая „Опиц“. В писмото той посочва, че от президентското решение зависи репутацията му на политик и държавник и че в негово лице справедливостта ще намери защитник. На 10 септември Върховният касационен съд даде 5 години затвор на Опиц за убийство от февруари 2007 г. Тогава художникът простреля смъртоносно Мариан Янчев, който влязъл да краде в блока му на столичната ул. Чаталджа. Върховните магистрати прецениха, че Опиц трябва да изтърпи наказанието си в затворническо общежитие от открит тип при общ режим. Иконописецът твърди, че е действал при самозащита.
През ноември Комисията по помилване при президента се е произнесла по 60 молби от 33-ма осъдени. От исканията 42 са решени с отказ за помилване, а 18 са прекратени, поради липса на нови обстоятелства след скорошно произнасяне на вицепрезидента или поради вече изтърпяно наказание към момента на разглеждане на молбата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване