01/03/13 23:50
(http://e-vestnik.bg/)

Какво я чака Македония през новата година

в. Утрински весник

Навлязохме в 2013 г. Зад себе си оставихме тежка и изпълнена с неизвестности година. Годината, от която излязохме само преди денонощие, ще остане запомнена в по-новата македонска история като една от най-драматичните за последните две десетилетия.

Една от онези години, които бихме искали да забравим колкото може по-скоро, тъй като ни донесе много тревоги в политически и икономически план и още едно в поредицата неизпълнени очаквания в международен план.

Въпреки че ефектите от световната икономическа криза не бяха толкова разрушителни и драстични като при съседите ни, все пак е факт, че миналата година живяхме по-лошо и по-бедно, отколкото в предходната година.

Продължи икономическото разслояване на населението, да си намериш работа бе възможно само с партийна книжка, а заплатите и пенсиите не стигаха дори за режийните разходи и храната.

Извършено бе петорно убийство на един от най-големите християнски празници - Великден, стигна се до влошаване на междуетническите отношения, които отидоха и крачка напред и прераснаха в междурелигиозна нетърпимост.

Спазването на човешките права и свободи се върна няколко стъпки назад, политическата нетърпимост и поляризация нараснаха до нажежаване, свободата на изразяване и сдружаване бяха застрашени още повече.

А финалът на цялата тази негативна енергия, трупана с месеци, кулминира с най-новите събития в македонския парламент, когато по време на приемането на бюджета опозицията бе насилствено изхвърлена от парламента заради, както твърдят властите, обструкцията на процедурата, а журналистите бяха отстранени от парламентарния балкон.

Опозицията с изключение на Демократичната партия на албанците на Мендух Тачи обяви бойкот и напусна парламента и замени парламентарната трибуна с улицата.

И докато правителството твърди, че е предотвратило държавен преврат и насилствено превземане на институциите без да се зачита волята на гражданите, изразена на последните избори, опозицията обявява, че тръгва на нов поход - за връщане на демократичните ценности.

В момента, заради новогодишните празници, цари привиден мир. Но само за кратко! Всичко това прави перспективите за 2013 г. много неясни.

Още повече, че прогнозите на анализаторите и експертите са доста песимистични относно това доколко е реално да се надяваме, че ще живеем по-добре и по-качествено тази година.

Особено като се знае, че след по-малко от две седмици председателят на събранието Трайко Веляноски трябва да насрочи местните избори, които ще се състоят през март тази година.

В условия, когато политическият диалог официално е обявен за мъртъв и няма признаци, че може да се излезе от клиничната смърт и пациентът да се съживи, още повече се усложнява политическата ситуация, която прераства в агония.

Ако опозицията не се върне в институциите, стои въпросът може ли да се приемат изборни правила, които да осигурят честни и демократични избори.

Изборният процес може да се гарантира само ако се основава на доверието на участниците, което в този случай може да се наруши още в началото, ако изборните правила не са приети с консенсус.

Ако опозицията се реши да бойкотира изборите, това ще означава увод в нова нестабилност, което още повече ще усложни и без това сложното положение в страната, която лесно може да изпадне в безизходица и още по-голяма криза.

Март е критичната точка, до която Македония е длъжна да даде видими резултати за отблокиране на процеса на евроинтеграция.

По-точно, Европейската комисия трябва до пролетта на 2013 г. да изготви доклад за Македония, който ще се основата а два параметъра - извършване на реформите в контекста на диалога на високо равнище, както и стъпки, които трябва да направим за добросъседски отношения не само с Гърция, но и с България.

Никак лека и никак проста задача, която изисква много умение, търпение, дипломатическа мъдрост. Но и отказване от някои исторически истини, за които, поне в част от нашия политически елит и гражданството, няма нито желание, нито воля.

За начало, това ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване