01/03/13 05:29
(http://www.klassa.bg/)

Ройтерс: Корупцията и липсата на реформи спъват България

България, най-бедната страна в Европейския съюз, бавно излиза от дълбоката рецесия, която доведе до рязко намаляване на доходите и увеличи  безработицата, като нанесе удар върху  популярността на дясноцентристкото правителство на страната.

Забавянето на икономиката принуди балканската страна да намали разходите и да замрази пенсиите и заплатите в публичния сектор, за да удържи фискалния дефицит и да избегне натиска върху националната валута, която е обвързана с еврото.

Режимът на строги икономии, отлагането на реформите, избухналият скандал във високите етажи на властта, който засили подозренията за  фаворизиране на определени фигури, ерозира подкрепата за правителството на малцинството. Кабинетът все още удържа позициите си заради подкрепата на националистическата партия „Атака".

Като ключови рискове и предизвикателства пред правителството „Ройтерс" посочва загубата на подкрепа за ГЕРБ, справянето с корупцията и организираната престъпност, забавянето на реформите, слабото усвояване на еврофондовете.

Правителството на премиера Бойко Борисов трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, за да запази доверието на Европейския съюз, да спечели доверието на инвеститорите и да бъде надеждна граница на Шенгенското пространство, посочва агенцията. .

Подкрепата за правителството

Подкрепата за партията на Борисов - ГЕРБ, бавно ерозира след победата на изборите през 2009 г. На фона на подозренията за политически фаворитизъм  и нарастващите цени на храните доверието в ГЕРБ се срина до 26 процента срещу 40 процента на  парламентарните избори преди четири години.
Според записи, публикувани в медиите, Борисов е предложил на собственик на пивоварна закрила от митнически проверки, напомня „Ройтерс".
Борисов отрече да е извършил каквото и да било  нередно действие и заяви, че огласените в медиите записи са резултат от опита му да прекъсне връзките между високопоставени корумпирани чиновници и водачи на организираната престъпност.
Проведените след това президентски и местни  избори биха могли да са сигнал за промяна в баланса на силите.
Президентът социалист Георги Първанов даде сигнал за завръщане в активната политика и анализаторите смятат, че той може да се  изправи  срещу Борисов, чийто мандат изтича през 2013 г.

Корупция, организирана престъпност

Двадесет години след падането на комунизма  балканската страна продължава да боледува от корупция и организирана престъпност. Фаворизирането на едни за сметка на други и принудата върху бизнеса да плаща подкупи, за да може да сключва сделки, държат на разстояние  чуждите инвеститори и спъват икономическия растеж.

Слабата икономика

Кабинетът обяви растеж от 3.6 процента, но според „Ройтерс" нарастването ще се окаже по-бавно, въпреки съживяването на експорта, тъй като бумът на имотния пазар, който преди генерираше растеж, се га няма да се повтори.
В анализа се напомня, че в края на 2010 г. инфлацията е скочила на 4.5 процента на фона на 0.6 процента през 2009 г., което се е отразило на цените на храните.
Над 120 000 души са изгубили работа си през изминалите две години.
Според най-новите достъпни данни от 2008 г., над една пета от населението живее с по-малко от 6.5 долара на ден, допълва „Ройтерс".

Реформите и усвояването на европейските фондове

Кабинетът заяви намерение да реформира неефективната система на здравеопазването, но реформите удариха на камък, след като лекарите излязоха да протестират срещу закриването на болници и недофинансирането на системата.
Посочва се, че подобно е положението с  пенсионната система и приватизационната програма.
Въпреки че усвояването на еврофондовете се е подобрило през миналата година, страната използва едва около 10 процента от достъпните за нея 7 милиарда евро. Това се дължи на бавната администрация и недостига на добре подготвени проекти.

Сред основните препоръки в анализа е  необходимостта от раздвижване на пазара и подобряване на бизнес климата  
Ако неточните прогнози на правителството зачестят това може да усложни положението с българския дълг на международните пазари, предупреждава „Ройтерс".

Дали  правителството ще пожертва фискалната си политика заради търсене на популярност? Дали ще има воля за реформи или под натиска на общественото недоволство ще продължи отлагането им?  Дали ще може да ограничи корупционните практики? Способен ли е кабинетът да подобри усвояването на европейските фондове? - това са част от въпросите, които според агенцията са определящи за политическата и икономическата ситуация в страната ни

























„Ройтерс"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване