01/04/13 05:40
(http://www.klassa.bg/)

Разкриха нов механизъм на бактериална съпротива

Изследователите са открили механизъм, който позволява на някои бактерии да оцелеят срещу антибиотиците. Това е възможност за откриване на нови оръжия срещу все по-голямата резистентност на микробите към антибиотиците.

Този начин за оцеляване е коренно различен от други, вече известни стратегии, които бактериите използват, за да избегнат унищожението от антибиотиците, подчертават авторите на това откритие, публикувано в списание "Сайънс" в петък.
Този научен пробив може да доведе до разработването на нови терапии, насочени срещу особено устойчиви бактериални щамове, като причинителите на мултирезистентната туберкулоза, спешен проблем за здравеопазването.
Изследователите от Федералната политехника в Лозана /Ecole Polytechnique Federale/ изучават Mycobacterium smegmatis бактерия, подобни на тази, която причинява туберкулозата. Те потопили бактериите в течност, съдържаща противотуберкулозното вещество изониазид.
Учените установяват, че някои бактерии оцеляват чрез регулиране на производството на ензим, а не както учените смятаха досега, чрез спиране на деленето.
Съдбата на всяка бактерия е свързана с производството на ензим, а не както се смяташе досега с темповете на растеж. Всяка клетка произвежда ензима на случаен принцип, който определя шансовете й за оцеляване.
Изследователите открили, че при някои бактерии, има моменти между циклите на производство на ензима, когато активирането на антимикробното вещество е невъзможно. Вероятно в тези моменти активният антибиотик не успява да унищожи бактериите.





















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване