01/06/13 22:24
(http://e-vestnik.bg/)

Германия започва 2013 година с лек оптимизъм

ДПА

Германците навлязоха в новата година донякъде с оптимистична нотка въпреки признаците на забавящ се икономически растеж и репутацията си, че са склонни към песимизъм, сочат редица изследвания.

Канцлерът Ангела Меркел може и да се е присъединила към частните икономисти в предупреждението, че страната е изправена пред трудни икономически времена тази година, тъй като дълговата криза в еврозоната застига и най-голямата икономика в Европа.

Само че проучвания, измерващи нагласите на германските мениджъри, инвеститори и по-широкото население сочат, че страната подхожда към идните 12 месеца с изключително положителни очаквания, вярвайки, че всеки икономически спад би бил относително краткотраен.

“Германските компании - малки до средни групи, както и големи корпорации - вече са загърбили текущия слаб етап и очакват възстановяване в началото на новата година”, заяви Йорг Цойнер, главен икономист на държавната банкова група KfW.

Цойнер представи проучване, изготвено от KfW и мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo, което показа рязък растеж на доверието сред малките и средни предприятия - сочени за гръбнака на германската икономика - в края на 2012 година.

В изследването показателят, измерващ икономическите очаквания на компаниите, комбинирани с тяхната оценка за сегашните икономически условия, удари петмесечен максимум от 8,5 пункта за декември.

Можеше да се очаква предупрежденията, че икономиката би могла да се свие след загуба на инерция към края на 2012 година, да постави начало на период на мрачно настроение и преоценка на ценностите в страната.

В новогодишното си обръщение Меркел заяви пред германците: “Икономическата среда всъщност няма да бъде по-лека, а по-трудна догодина”.

Бизнес доверието обаче приключи годината на по-високо равнище, след като се повиши за втори пореден месец през декември, а индексът, измерващ настроението сред инвеститорите, рязко се покачи през декември.

“Експерти по финансовите пазари прогнозират развитието на икономическата активност през 2013 година с предколеден оптимизъм”, заяви Волфганг Франц, президент на икономическия институт ZEW, подготвил изследването за инвеститорското доверие.

Публикуването на доклада на KfW-Ifo бе предшествано от представянето в сряда на изследване, отчитащо, че миналата година опасенията на германците и за финансите на тяхното правителство, и за личните им финанси са се разсеяли.

Подготвен от групата за пазарни проучвания Форса (Forsa) за седмичното списание “Щерн”, така нареченият индекс на безпокойството отчете, че през декември 63 % от анкетираните са се опасявали, че страната няма да може да се справи с финансовото си бреме.

Това обаче е съпоставено с май 2010 година, когато страховете около дълговата криза в еврозоната тласнаха показателя чак до 76 %.

Опасенията на германците, че могат да изпаднат в бедност са се понижили от 63 % през септември до 61 % през декември.

Междувременно Федералната агенция по заетостта съобщи (вчера - бел. пр.), че с отчитане на сезонните фактори безработните са се увеличили само с 3000 през декември, въпреки икономическата несигурност, породена от дълговата криза в еврозоната и неотдавнашното забавяне в световната търговия.

“Пазарът на труда бе в добра форма в края годината въпреки икономическия спад”, отбеляза директорът на агенцията по заетостта Франк-Юрген Вайзе.

В такъв случай обаче германците вероятно се чувстват сравнително щастливи в момента в сравнение с рецесията и дълбокото усещане за меланхолия, обхванало партньорите на страната им в 17-членната еврозона.

За разлика от положението в голяма част от валутния съюз, държавните финанси на Берлин са в добра форма, което означава, че страната не е била принудена да вземе редица тежки мерки за икономии, за да гарантира, че нейният дълг и дефицит съответстват на целевите равнища за членките на еврозоната.

На ниво 6,9 % германската безработица контрастира силно на фона на масовата безработица, засегнала страните от еврозоната в центъра на дълговата криза.

Все пак потребителите са станали по-предпазливи за началото на годината на фона на сегашната икономическа несигурност в глобален план.

Нюрнбергската изследователска група GfK ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване