01/12/13 19:46
(http://www.klassa.bg/)

Балотаж решава президентските избори в Чехия, води левият кандидат Милош Земан

Първите президентски избори в Чехия, в които се гласува в общонароден вот, не излъчиха в събота победител на първия тур, съобщи АФП. Бившият премиер Милош Земан и досегашниаят външен министър Карел Шварценберг водят в резултатите след преброяване на малко повече от 50 на сто от бюлетините, предаде статистическата служба на Чешката република. Двамата кандидати, смятани за проевропейски настроени, ще трябва да се явят на втори тур на 25 и 26 януари, за да определят наследника на сегашния десен президент Вацлав Клаус, чийто мандат изтича на 7 март.
68-годишният лидер на лявата Партия на гражданските права Милош Земан получава над 25,6%, предаде Ройтерс. Втори изненадващо е вицепремиерът и външен министър Карел Шварценберг (близо 20%). Бившият премиер Ян Фишер, смятан предварително за основен съперник на Земан, е трети според неокончателните резултати със 17,5%. Законът за въвеждане на преки избори беше подписан от Вацлав Клаус през февруари миналата година. Досега президентът се избираше на заседание на двете камари на парламента. Така бяха избрани Вацлав Хавел (1993-2003) и Вацлав Клаус през 2003 година.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване