01/14/13 09:19
(http://www.klassa.bg/)

Ако не си Депардийо - руснаци от бившия СССР чакат за паспорт по 10 години

Получаването от френския актьор Жерар Депардийо на руско гражданство още повече обиди хилядите бивши граждани на СССР, които с години не могат да станат граждани на Русия. Според експерти ситуацията с получаването на руски паспорт от наши бивши съотечественици продължава да се усложнява и хората се сблъскват с бюрократично протакане, което успяват да преодолеят само с подкуп.

Председателят на изпълнителния комитет на Форума на преселническите организации Лидия Графова е много благодарна на френския актьор Жерар Депардийо. “Трябва да му благодарим. Той показа, че въпросът може да се реши максимално оперативно и организирано. Оказва се, няма нужда да обикаляш кабинетите на чиновниците и да им тикаш пари за всякакви справки”, заяви за “Новие известия” г-жа Графова. По думите й десетки хиляди наши съотечественици не могат и досега да получат гражданство поради липсата на някоя справка, а ако имат всички документи - заради произвола на чиновниците.

“Преди няколко години се занимавах със съдбата на руска учителка, която се преместила със семейството си от Казахстан във Воронежка област. Мъжът й, децата, майка й бързо получили гражданство, а тя се мъчи вече дванадесета година, защото не е успяла да смени фамилията на предишния си съпруг с фамилията на сегашния, втория. Размотават я, унижават я… Вече е била и в Москва, аз ходих с нея в посолството на Казахстан. Докато утъпкваше пътека до имиграционната служба, изтече срокът на действие на националния й, казахстанския паспорт. А сега й казват - вървете си у дома, в Казахстан”.

Според оценки на Министерството на външните работи на Русия в чужбина в момента живеят около 30 милиона наши съотечественици, от тях 20 милиона - на територията на постсъветските републики. За да се получи руско гражданство, кандидатът трябва първо да живее пет години в нашата страна, имайки “право на жителство”, а за да получи право на жителство, трябва да си намери работа и да вземе изпит по руски език. Има и категории, за които има облекчения.

За тях срокът за чакане на гражданство се съкращава до една година: това са хора с големи постижения в областта на науката или културата, които имат квалификация, представляваща интерес за Русия, както и такива, които са получили в нашата страна статут на бежанци. Освен това да получат руски паспорт могат гражданите на бившите съветски републики, които са служили най-малко три години в руската армия по договор. Има още една категория с привилегии - тези, които имат особени заслуги за Русия. На тях гражданство им се дава с указ на президента.

Ако всичко се прави както е по закон, получаването на гражданство ще отнеме не по-малко от пет години, казва за “Новие известия” главният научен сътрудник на Института по демография към Държавния университет “Висша икономическа школа” Никита Мкъртчян. По думите му опростеният ред за получаване на гражданство за няколко категории кандидати бе отменен, а бюрократичните процедури бяха толкова усложнени, че много кандидати не могат да ги преодолеят.

Така например повече от 10 години не може да оформи гражданството си съветската гимнастичка, двукратната олимпийска шампионка (1976 и 1980) и двукратната световна шампионка (1978 и 1981) Мария Филатова. Широк отзвук получи историята на Людмила Подгорная, която живя 16 години в Русия, но в края на 2011 г. не можа да се върне в страната, защото, докато бе в чужбина, Федералната миграционна служба анулира гражданството й. Както обяснява нейният съпруг, Сергей Кузнецов, чиновниците и до ден днешен не са обяснили поради каква причина тя е била лишена от гражданство.

В системата за получаване на гражданство има много етапи и това дава немалко възможности за врънкане на подкупи, смята Никита Мкъртчян: “Тъй като бариерите са много, не по-малко са естествено и възможностите за корупция”.

Приказната история с Жерар Депардийо би могла да се превърне в своеобразен катализатор за кардинална промяна на политиката на Русия по отношение на нейните съотечественици, разсъждава в разговор с “Новие известия” председателят на Международния съюз “Трудова миграция” Николай Курдюмов: “Не трябва да има никакви “особени” подходи. Не бива да се забравя за равенството на хората и не бива да се правят изключения от правилата”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване