01/16/13 08:11
(http://www.klassa.bg/)

Новите номади на Европа

Мая е от Полша. Малко преди Коледа я застига добрата вест: назначена е на работа в швейцарския курорт Сен Мориц. Мая е типичната представителка на новите европейски "номади" - тя е високо образована и... търси работа.

Преди да започне работа като ски-учител в Сен Мориц, Мая преподава английски в езиково училище в Милано. Но след като кризата застига и Италия, Мая решава да си потърси работа в друга държава. "Швейцария ме привлича, защото е в центъра на Европа и предлага извънредно добро заплащане", разказва младата полякиня. Сега тя най-сетне може да се възползва от старите си скиорски умения. Щастлива е, че навремето си е изкарала свидетелство за ски-инструктор. От голяма полза е и фактът, че владее няколко чужди езика - именно това улеснява достъпа й до швейцарския трудов пазар. "Ако ставаше дума само за ски, щяхме да назначаваме инструктори от Италия или Германия. Много от източноевропейците обаче говорят и руски, а това е особено важна квалификация за швейцарския туризъм", казва Франко Моро, шеф на ски-училището в Сен Мориц.

Швейцарският магнит

През 2011 година ЕС и Швейцария подписаха двустранно споразумение за свободното придвижване на работна ръка, което значително улесни достъпа до швейцарския трудов пазар. През 2012-та обаче Берн отново въведе ограничителни квоти за онези имигранти, които се надяват на по-продължителен престой в Швейцария. Въпреки ограниченията напливът от източно- и средноевропейци не секва. И в това няма нищо учудващо: насред еврокризата силният швейцарски франк привлича чужденците като магнит.

Швейцарските Алпи - да работиш там, където почиват богатите

Последните проучвания показват, че гражданите на закъсалите южноевропейски държави съставляват едва 20 процента от общата трудова миграция. Значително по-висок е броят на емигрантите от Полша, Чехия и Унгария. Гражданите на тези страни се насочват предимно към Германия и Швейцария.

Още пò на север

Високото заплащане и силната валута превръщат Швейцария в една от най-привлекателните дестинации за трудовите мигранти. Швейцарският трудов пазар е обаче сравнително малък, поради което се очаква, че много от съвременните "номади" ще се ориентират още пò на север. Към Германия например. Там броят на мигрантите непрекъснато се увеличава. Данните от май 2011-та показват, че в сравнение с предходната година броят на мигрантите се е удвоил.

Автор: Р. Романич, К. Цанев; Редактор: Д. Попова-Витцел

DW.DE

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване