01/16/13 20:55
(http://www.klassa.bg/)

Режисьорът Йон Карамитру за себе си и за постановката на операта „Евгений Онегин" от Чайковски

Йон Карамитру  поставя на софийска сцена операта "Евгений Онегин" на Чайковски. Големият румънски режисьор всъщност пренася на наша сцена продукцията на операта в Букурещ. Йон Карамитру  е роден на 9 март 1942 г. в Букурещ. Завършил е театралния и кино институт „Й.Л. Караджале", Букурещ, под ръководството на проф. Беате Фреданов.
Като актьор участва в редица централни роли в Националния театър на Букурещ, между които: Пиер („Вечеря за тъпаци" от Фр. Вебер), Макбет, Едуард ІІІ и Ромео от пиесите на Шекспир „Макбет", „Едуард ІІІ" и „Ромео и Жулиета". В театър „Буландра", Букурещ, е изпълнил ролите на Хамлет, Фердинанд, Фесте, Цезар и Малкълм от Шекспировите драми „Хамлет", „Бурята", „Дванайсета нощ", „Юлий Цезар", „Макбет" и др., както и централни роли в пиеси на Л. Пирандело, М. Горки, К. Голдони, Г. Бюхнер и др.
Забележителна е актьорската работа на Йон Карамитру във филмовите му роли в „Адам и Пол" на Л. Ейбрахамсън, „Амин" на К. Гаврас", „Невъзможна мисия" на Бр. де Палма, „Кафка" на Ст. Содърбърг, „Гражданинът Х" на Кр. Геролмо, „Размяна на огън" на Т. Бикат и много други.
Като режисьор е поставил в Националния театър в Букурещ „Вечеря за тъпаци" от Фр. Вебер (2010), „Седем с един удар" от Л. Бугнар (2008), „Всички мои синове" от А. Милър (2009). В театър UNITER е режисирал „Трагедията на Кармен", версията на П. Брук на операта „Кармен" от Ж. Бизе. В театър „Буландра", Букурещ, са известни неговите постановки на „Спомен" от Ал. Арбузов, „Незначителност" от Т. Джонсън, „Формата на масата" от Д. Едгар, „Дом" от Д. Стори и др.
Йон Карамитру с голям успех режисира оперни спектакли в Националната опера на Букурещ, като впечатлява с оригиналните си творчески решения в „Малкия коминочистач" от Б. Бритън, „Еминеску" от П. Урмузеску и „Евгений Онегин" от П.И. Чайковски, а в Музикалния театър, Констанца, за дълго е запомнена работата му върху „Моята прекрасна лейди" от Фр. Льове. В Оперния театър на Белфаст той режисира „Евгений Онегин" и „Трагедията на Кармен" а с Théâtre du Sygne (Япония) поставя „Венецианският търговец" и „Отело" от У. Шекспир, и „Макбет" от Й. Йонеско.
Йон Карамитру е директор на Националния театър „Й.Л. Караджале", Букурещ, и Президент на UNITER - Румънския театрален съюз - от 1990. Бил е министър на културата на Румъния, директор на театър „Буландра", Букурещ, гост-професор в НУФТИ. Рицар на ордена за изкуства и литература, Франция, и Почетен офицер на Ордена на Британската империя, декориран от кралица Елизабет II. Член е на Изпълнителното бюро на Съвета на артистите, Копенхаген, и на Европейския форум за изкуства и наследство, и е Президент на румънския център на Международния театрален институт
- Господин Карамитру, каква е вашата връзка с операта?

В семейството ми всички пеят - двамата ми дядовци, баща ми и майка ми. С родителите ми съм живял в Гърция и после цели 15 години в Добруджа, в Татар - Пазарджик или Хаджиоглу Пазарджик ( днес гр.Добрич ). От малък учех пиано. Това продължи и след като се преместихме в Румъния.
А връзката ви с "Евгений Онегин"?
За първи път ми предложиха да направя „Евгений Онегин" през 1994 -1995 г. в Белфаст, столицата на Северна Ирландия. На млади години операта „Евгений Онегин" не ми допадаше. Вече като зрял човек разбрах как трябва да постъпя като режисьор.
Тогава не успях да поставя творбата - в Белфаст имаше бомбандировки. Предложиха ми на следващата година - точно, когато трябваше да работя над произведението на Чайковски, отново падаха бомби.
След още една година вече поставих операта в Белфаст, а в Букурещ след 10 години.

Какво Ви помага в работата Ви като режисьор на тази опера?

Операта е създадена от сливането на два шедьовъра - поезията на Пушкин и музиката на Чайковски. Често пъти обаче два шедьовъра в едно идват малко в повече на публиката. Трябваше да избера - да следвам класическото епично повествование, равнището на разказа, или второто равнище на операта. Стъпка по стъпка се върнах към методите в киното - затъмняване на някои сцени и ретроспекция. Започнах да се осланям на магическия реализъм- въведох нов, призрачен герой - малката Татяна, която води действието. Чрез принципа на ретроспекцията на аванс сцената е девствената душа на девойката, с книга в ръка. Благодарение на връщане в миналото, после се появява голямата и възрастната Татяна. През това време завесата не се спуска. Във всяка сцена има контакт с метафизичното, а музиката ни води към него. Костюмите, с които играят певците не са съвременни, а от времето на Пушкин и Чайковски.
Как се отнасяте към съвременното тълкуване и представяне на ?Евгений Онегин"?
В тази опера не харесвам осъвременяването. Веднъж бяха представили в Букурещ „Евгений Онегин" по следния начин: действието се развива в дискотека, а на стената имаше огромни снимки на Путин... В Германия гледах и друг „Евгений Онегин", в който Онегин и Ленски са бисексуални.
Както вече споменах, срещата на два гения в едно произведение е повече от опасна. Самата поезия на Пушкин носи музика. И се наслагва музика върху музика, което е препъни камък не само за режисьора и певците, но и за търпението на самите зрители. Затова избрах в работата си над „Евгений Онегин" кинематографичния принцип - на затъмнението и ретроспекцията.
Операта трае 3 часа и половина и е с 2 антракта. Надявам се, че ще направя това, което искам.

ПРЕМИЕРА

25 януари (петък) 2013 г.,    19,00 ч.


Следващи спектакли:

 

26 януари (събота) 2013 г.,   19,00 ч.

 

27 януари (неделя) 2013 г.,   16,00 ч.

 

1 февруари (петък) 2013 г.,   19,00 ч.

 

2 февруари (събота) 2013 г., 19,00 ч.

 

10 март (неделя) 2013 г.,       16,00 ч.

 

 

 

ЛАРИНА
Иванка Нинова
Румяна Петрова

 

             

 

ТАТЯНА
Екатерина Куприевская
Радостина Николаева
Цветана Бандаловска

 

           

 

ОЛГА
Даря Рябинко
Цвета Сарамбелиева

 

            

 

ФИЛИПЕВНА
Румяна Петрова
Юлиана Иванова

 

         

 

ЕВГЕНИЙ ОНЕГИН
Евгений Алексиев
Петър Димов
Веселин Михайлов

 

 

 

ЛЕНСКИ
Даниел Острецов
Красимир Динев

 

             

 

КНЯЗ ГРЕМИН
Ангел Христов
Светозар Рангелов

 

            

 

РОТНИ
Стоил Георгиев

 

                                 

 

ЗАРЕЦКИ
Димитър Станчев

 

 

 

ТРИКЕ
Пламен Папазиков
Хрисимир Дамянов 

 

 

 

Диригент
Григор Паликаров

 

Режисьор
Йон Карамитру

 

Сценография
Мария Миу

 

Костюми
Виорика Петровичи

 

Хореография
Мирела Симничеану

 

Хормайстор
Виолета Димитрова

 

Художествено осветление
Крис Йегер

 

Асистент режисьор
Кристина Котеску

 

Оркестър, хор и ансамбъл на балета на Софийска опера и балет

 










Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване