01/16/13 14:01
(http://www.klassa.bg/)

Световната банка понижи прогнозата си за ръста на БВП на България до 1.8%

Световната банка понижи прогнозата си за икономическия растеж в България през тази и следващата година, става ясно от последния доклад на институцията.
В документа, отнасящ се до развитието за глобалната икономика е посочено, че през настоящата година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни ще отбележи ръст от 1.8%, а през следващата – от 2.4%. Предишните оценки, публикувани в средата на 2012 г., бяха за растеж от съответно 2.5% и 3.3%.

Новата прогноза се доближава до заложения в бюджета за тази година икономически растеж от 1.9 на сто и е малко над очакванията на Международния валутен фонд (1.5%).

От Световната банка подчертават, че най-лошото от кризата е минало, но растежът остава „крехък“ и възстановяването ще бъде бавен и продължителен процес, особено за развитите страни. В тези държави има опасност от забавяне на растежа, ако не се предприемат подобаващи мерки, смятат експертите.

Според доклада на международната финансова институция, глобалният икономически растеж през 2012 г. е достигнал 2.3% и през тази година ще остане почти без промяна - 2.4%. Ускоряване на икономическия растеж в световен мащаб се предвижда догодина, когато се очаква глобалният БВП да се повиши със средно 3.1%. През юни миналата година Световната банка прогнозира увеличение на глобалния брутен вътрешен продукт с 3 на сто през тази година.

Политическата несигурност в САЩ - заради продължаващите спорове за „тавана“ на федералния дълг - забавя растежа, изтъква още Световната банка в доклада си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване