06/08/11 18:10
(http://www.klassa.bg/)

Ръстът на БГ икономиката се ускори до 3,4%

Възстановяването на българската икономика започва да набира все по-висока скорост, като тя е отчела по-значителен ръст през първите три месеца на годината, отколкото сочеха данните на Националния статистически институт отпреди месец. Растежът на БВП е 0,6% през януари-март спрямо четвъртото тримесечие на 2010 г. и 3,4% спрямо същия период на миналата година. Припомняме, че експресните оценки на статистиката сочеха ръст от 0,4% на тримесечна и 2,5% на годишна база.
В началото на годината сме произвели стоки и услуги за 15,90 млрд. лв. по текущи цени при изчислени 15,49 млрд. лв. преди месец, като на човек от населението се падат по 2121 лв., или, преизчислено в долари, това прави 11,11 млрд. долара и съответно 1483 долара на човек, а в евро – 8,13 млрд. евро и по 1084 евро на глава от населението. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през първото тримесечие на 2011 г. възлиза на 13,90 млрд. лв. по текущи цени, като спрямо предишното тримесечие запазва стойността си, а спрямо година нараства с 1,1%, като динамиката й се определя основно от регистрираните ръстове в промишлеността - с 2,2%, хотели, транспорт и съобщения и търговия - с 3,2%, и финансовия сектор - с 6,5%. За индивидуално потребление на населението през първото тримесечие на 2011 г. се изразходват 71,5% от произведения БВП. Инвестициите (брутообразуване в основен капитал) формират 19,6% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително в размер на 273 млн. лв. и заема дял от 1,7% в структурата на БВП. За година основен принос за регистрирания положителен икономически растеж имат индивидуалното потребление (+0,8%), износът на стоки и услуги (+20,1%), вносът на стоки и услуги (+8,6%) и бруто капиталообразуването в основен капитал (+1,6%), обясняват данните от НСИ. Колективното крайно потребление отчита спад спрямо съответното тримесечие на предходната година с 6,5%.
Припомняме, че заложеният в бюджета ръст за годината е 3,6%.


Световната банка: Цените на храните и горивата подкопават глобалния растеж

Световната банка понижи прогнозата си за ръста на световната икономика през тази година, като според обновените оценки през 2011 г. световната икономика ще отбележи ръст от 3,2%. Основната причина за промяната на прогнозата с по-песимистична бе ръстът на цените на храните и горивата. За 2012 г. експертите запазват разчетите си за ускоряване на икономическото възстановяване до 3,6%. „По-нататъшни увеличения на вече високите цени на петрола и на храните могат значително да забавят икономическия растеж и да се отразят зле на бедните“, заяви главният икономист на банката Джъстин Лин.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване