01/16/13 06:58
(http://www.klassa.bg/)

Течен метал запазва формата си при удар

Австралийски учени създадоха нанопокритие, което позволява капките галинстан да запази формата си дори при деформиране. Инженерите разкриваха откритието си в сп. Advanced Functional Materials, цитирано от БТА.

Галинстанът е сплав между калий, индий и калай. Тя има течно състояние, когато се намира на стайна температура, а при минус 19° градуса тя замръзва.

Сплавта може да се използва за заместител на живак или натриеви и калиеви сплави. Предимството й е, че тя не е токсична. Учените са получили от галинстан капки, които благодарение на покритието запазват кълбовидната си форма и на външен вид напомнят на твърд метал. Като покритие учените са изпитали окис на волфрам, цинк и индий, а също тефлонов прах с наноразмери и въглеродни нанотръбички.

Учените обясниха как капки сплав, лишени от покритие, при удар с твърда повърхност остават деформирани, докато, когато те са обработени с капки галинстан, те се оттласкват подобно на пружини.

За момента не е намерено приложение на капките, но е известно, че те са добър проводник и може да бъдат ползвани в гъвкавата електроника.





















Advanced Functional Materials



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване