01/16/13 23:08
(http://e-vestnik.bg/)

Франция действа сама в Мали

Решението на Франция на 11 януари да започне въздушни удари по позиции на ислямистките бунтовници в Северно Мали с цел да предотврати “установяване на терористична държава” в африканския Сахел, съдържаше елементи както на изненада, така и на нещо познато.

Изненадата беше, че президентът Франсоа Оланд, социалистически лидер, който не е известен с решителни действия и няма опит във външната политика, толкова бързо реши да нареди изпращане на френски изтребители и бойни хеликоптери. Използвайки военни самолети от Франция и от постоянна база в намиращия се наблизо Чад, французите поразиха бунтовнически колони, напредващи от контролираната от ислямистите територия към малийската столица Бамако. Подобни групи, имащи връзки с Ал Каида, управляват голяма територия - северната част на страната - от март миналата година.

Френското правителство заяви, че въздушните удари през уикенда, които бяха част от операция “Сервал”, както я нарече то, са спрели настъплението на бунтовниците и са помогнали на малийските войски да си възвърнат контрола над град Кона; убити бяха френски пилот на хеликоптер и десетки малийски войници. Според министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан на третия ден от въздушните нападения французите са нанесли удари по-навътре в контролираната от ислямистите територия, като са взели на прицел тренировъчни лагери и логистични центрове.

Франция определено е начело на настояването за намеса в Мали. Тя подготви резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета с единодушие през октомври и позволяваща на регионални африкански сили да изтласкат бунтовниците от завзетата от тях територия. В реч на среща на франкофонски страни в Сенегал миналата година Оланд говори за “властване на терора” в контролираното от ислямистите Мали, където мюсюлманското право се прилага в най-северните райони.

Франция е особено разтревожена, че Сахел се превръща в “Африганистан” - развъдник на терористи - отчасти благодарение на модерните оръжия, които се изливат през границата с Либия след войната там. Самата Франция е набелязана за мишена от групи, установени в северните райони; през уикенда след началото на въздушните удари бе повишена тревогата за заплаха от тероризъм. Франция също така има силни търговски връзки в региона, а в момента там има осем френски заложници.

Оланд също така даде да се разбере, че не възнамерява Франция да играе повече ролята на регионален жандарм, извършвайки интервенции в подкрепа на африкански управници, каквато е следколониалната традиция при Петата република. “Франсафрик” - тъмната мрежа от военни, политически и търговски връзки - свърши, заяви той. Досега той настояваше, че Франция не би предложила повече от логистична подкрепа за регионални африкански сили, които с доста усилия бяха подготвени за тази есен.

Именно тук идва елементът на нещо познато. Истината, признавана неофициално от френски източници е, че малийските сухопътни войски не бяха в състояние да се защитават и че формирането на регионалните африкански сили щеше да отнеме твърде много време. Оланд подчерта, че Франция действа с правомерен международен мандат и отговаря на молбата за помощ на малийския президент Дионкунда Траоре.

Алжир даде разрешение на Франция за прелитане на изтребители през неговото въздушно пространство - не кой знае какъв дипломатически пробив. На 13 януари френският външен министър Лоран Фабиюс каза по френското радио, че Франция почти не е имала друг избор, освен спешно да се намеси, иначе е било възможно ислямистките сили да стигнат до Бамако, което да има “ужасяващи последици”.

Колкото и всеки следващ френски президент да твърди, че иска да сложи край на следколониалната намеса в Африка, това обикновено се оказва неустоимо в даден момент, при положение че почти няма други желаещи да се заемат с тази работа. Предшественикът на Оланд Никола Саркози също обеща нова ера, но в крайна сметка изпрати френски сухопътни войски, които да помогнат на Кот д’Ивоар принудително да отстрани от ...

Публикувана на 01/16/13 23:08 http://e-vestnik.bg/16611/frantsiya-deystva-sama-v-mali/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване