01/25/13 05:59
(http://www.klassa.bg/)

Башар Асад се появи на молитва в Дамаск

Башар Асад се появи на молитва в Дамаск

Сирийският президент Башар Асад присъства на молитва в джамията Ал Афрам в Дамаск за рождения ден на пророка Мохамед, което е една от много редките му появи на публично място. Докато той се молеше, правителствените войски бомбардираха бунтовниците в гр. Хомс.
Асад беше показан на живо по държавната телевизия в присъствието на великия мюфтия Ахмад Хасун, най-високопоставеното духовно лице сред сунитите в Сирия, както и на министъра по религиозните въпроси Мохамед Абдел Сетар. По-рано Сетар призова участниците в петъчната молитва да призоват към възстановяване на сигурността в страната, разкъсвана вече от 22 месеца от кървав бунт срещу управляващия режим.
Според въоръжената опозиция при сражения в различни части на страната в четвъртък са загинали 84 души.
Посланикът в Дамаск на Иран, един от малкото застъпници на режима на Асад, не вярва, че през 2013 г. в Сирия ще настъпи мир. По думите на Хасан Данаие-Фар не всички бунтовници трябва да бъдат определяни като терористи, както ги нарича официален Дамаск.
Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова членовете на Съвета за сигурност да преодолеят различията си в търсенето на решение за изход от конфликта в Сирия. Така щяла да бъде преодоляна безизходицата и да бъдат предприети смислени действия.
От своя страна вътрешният министър на Сирия "разреши" да се завърнат в страната всички опозиционни сили от чужбина, които желаят да участват в национален диалог. Такава идея имаше и в речта на Асад от 6 януари, но тя беше отхвърлена от действащата в страната въоръжена опозиция на властта.














АФП







Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване