01/25/13 23:19
(http://e-vestnik.bg/)

Отношенията между Нетаняху и Обама може да се затоплят след изборите в Израел

Нетаняху и Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

За президента Обама, чиито отношения с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху често наподобяваха тези на двойка, хваната в капана на брак без любов, последните три месеца трябва да са предложили някакво мрачно задоволство.

През ноември Обама беше презибран, побеждавайки Мит Ромни, който беше явният фаворит на Нетаняху. А тази седмица израелският премиер спечели пирова победа в собствената си битка за преизбиране, като неговата партия Ликуд спечели достатъчно места в парламента, за да му запази поста, но далеч не оправда очакванията поради силния центристки вот.

Въпреки това, в Белия дом нямаше злорадство, поне публично, докато пристигаха новините от Израел. Представители на администрацията не бяха склонни да коментират неуспехът на Нетаняху може да се отрази на отношенията му с Обама, особено след като израелският лидер още не е започнал работа по сглобяването на управляваща коалиция.

Пресявайки възможните последици, анализатори казаха, че за Обама има много повече от повод за злорадство в новия политически пейзаж на Израел.

Отслабената позиция на Нетаняху може да подготви почвата, ако не за “рестартиране”, използвайки доста изтърканата фраза на администрацията, то поне за подобряване на отношенията му с президента.

Ако, както някои анализатори очакват, Нетаняху се опита да състави десноцентристка коалиция, включваща Яир Лапид, чиято партия “Йеш атид” (”Има бъдеще”) спечели 19 места в 120-членния парламент, това може да заглади “най-острите ръбове” на сегашната дясна коалиция на Нетаняху.

Лапид би могъл да тласне новото правителство в посоки, които да смекчат отдавнашните източници на напрежение с Обама. Например, той е по-заинтересуван от създаването на работни места и осигуряването на жилища, отколкото от разширяването на еврейските селища на Западния бряг - вечен източник на търкания между Обама и Нетаняху.

При условие, че Ехуд Барак, бившият генерал - ястреб, напусне министерството на отбраната, може да намалее натискът над Нетаняху за нанасянето на едностранен удар срещу Иран заради ядрената му програма. Това би било облекчение за Белия дом, който трябваше да умолява израелците за търпение, докато прави последни дипломатически опити да склони Техеран.

“По-слаб Биби (прякора на Нетаняху) начело на правителство с някои центристи в вего беше най-добрият изход, за който можеше да се надява Белият дом”, каза Арън Дейвид Милър, дългогодишен преговарящ в Близкия изток. “Това му дава по-добър шанс да избегне война с иранските молли и да запази възможността за мир с палестинците”.

Най-оптимистичната развръзка, каза Милър, би била нещо като връзка от типа “двойка за малко” между Обама и Нетаняху, в която да запазят различията си по проблеми като еврейските селища, но се да научат да се справят с тях по-умело.

Това не би било никак малка стъпка, имайки предвид взаимното подозрение, което просмукваше отношенията им. Представители на Белия дом се надпреварваха по време на предизборната кампания да се възмущават, когато Нетаняху демонстрира предпочитание към Ромни, канейки го на вечеря в дома си при посещението на републиканския кандидат в Ерусалим през юли.

Обама според членове на Ликуд е “върнал жеста” по време на израелските избори, когато Джефри Голдбърг - американски журналист, който често пише за Израел, съобщи, че президентът е критикувал Нетаняху, след като израелското правителство обяви намеренията си за селища в спорния район на Западния бряг, известен като Е1.

Според Голдбърг Обама многократно заявил, че “Израел не знае собствените си интереси”. Белият дом нито потвърди, нито отрече цитата.

Но дни преди изборите Нетаняху отвърна на удара, като заявяи, че “само израелските граждани могат да решават кой представлява жизненоважните интереси на Израел” - красноречиво напомняне за хладните му отношения с лидера на страната, която е най-важният израелски съюзник.

Макар в миналото се е случвало израелски лидери, включително самият Нетаняху при предишен негов мандат като министър-председател, да бъдат наказвани от израелските избиратели ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване