01/27/13 13:19
(http://www.klassa.bg/)

Едно от четири домакинства ремонтира само електроуредите си





Мила Григорова, „Галъп Интернешънъл“,
специално за KLASSA.BG

28% от пълнолетните българи заявяват, че тяхното домакинство решава проблема с повредени електроуреди и домакинска техника с вътрешни сили, без да ползва услугите на специалисти, майстори или сервизи. Данните са от последното национално-представително проучване на ББСС «Галъп Интернешънъл» по поръчка на вестник «KLASSA.BG».

Преди около две години публикувахме данни от първото издание на проучването по темата «Домашен майстор». Данните тогава показаха тенденция около две трети от българските домакинства сами да извършват леки освежителни ремонти на жилището си – например пребоядисване на стени, смяна на тапети, редене на паркет и други подобни дейности.

Второто издание на проучването събира информация и за заниманията на българите и с други подобни дейности в рамките на собственото домакинство.
Близо половината от българите (49%) заявяват, че се справят самостоятелно (лично те или друг член на домакинството им) с дребни ВиК повреди – например повредено казанче, батерия на чешма - без да се обаждат на майстор или фирма, специализирана в този вид ремонти. Други общо 24% също успяват да «отърват» плащането на ВиК техник като се обаждат за помощ на роднина извън домакинството или на приятел, познат, съсед.
Реално по-малко от една четвърт (24%) от запитаните българи викат фирма или майстор, когато имат дребна повреда във водоснабдителната и канализационната система у дома си.

С умения и опит в поправките на електротехника могат да се похвалят малко над една четвърт от българските домакинства. 28% от запитаните в рамките на проучването заявяват, че когато имат проблем с печката, пералнята или друг електроуред предпочитат да го ремонтират сами, отколкото да се обаждат на майстор или фирма. 7% от домакинствата имат на разположение роднина извън самото семейство, който се отзовава, когато има нужда от поправка на електроуреди, а други 14% разчитат на приятел, съсед или познат, който ще им помогне без заплащане.

Що се отнася до причините за това българите «заместват» специалистите в сферата на домашните ремонти и поправки, три четвърти от запитаните заявяват, че го правят с цел спестяване на средства. Този аргумент е най-силен сред българите на възраст 41-55 години, безработните и жителите на селата.
Въпреки икономическия мотив за заниманията от типа «домашен майстор», споделен от мнозинството от българите, около 16% от анкетираните заявяват, че се занимават лично с поправките по дома си не по друга причина, а защото смятат, че сами ще се постараят повече и крайният резултат ще е по-добър, отколкото ако повикат майстор. Процентът на перфекционистите, които предпочитат сами да изпипват нещата по дома си е значително по-висок сред мъжете, хората на възраст 26-40 години, жителите на малките градове и висшистите.

Изследването е проведено през първите дни на месец януари, национално представително е и обхваща 1010 пълнолетни българи  чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване